Apetitul celor mai mari cumpărători de lux scade dramatic

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gucci, Bond Street, Londra / Foto: Valeria Bolotova / Flickrlotova
Gucci, Bond Street, Londra / Foto: Valeria Bolotova / Flickrlotova
Retailerii mondiali de lux care se bazează pe cumpărătorii chinezi bogați pentru a-și crește vânzările ar putea fi consternați de rapoartele recente care indică o încetinire a apetitului acestora pentru genți și haine scumpe.

În ultimele șase luni, a avut loc o "scădere a optimismului" începând cu luna aprilie în rândul persoanelor chineze cu averi mari, potrivit unui raport publicat în această săptămână de Agility Research & Strategy - o firmă de consultanță care se concentrează pe cei bogați - care urmărește în fiecare lună sentimentul de consum în rândul chinezilor bogați, notează Bloomberg.

Agility a intervievat 2.000 de chinezi bogați, inclusiv peste 600 de persoane cu o nouă valoare ridicată, care sunt milionari în dolari americani. Performanța slabă a investițiilor - atât în domeniul imobiliar, cât și pe piața financiară - a afectat semnificativ încrederea acestora în ultimul trimestru, se arată în raport.

O revenire inițială în primul trimestru din 2023, după redeschiderea Chinei de la Covid, a făcut loc unei "tendințe de scădere constantă" care a continuat până în octombrie, se arată în raport. Grupul mai bogat de 600 a devenit chiar mai puțin optimist în ceea ce privește investițiile decât ceilalți - prima dată când Agility a văzut o astfel de scădere de când a început să urmărească datele în 2016, a spus Agility.

"Pe piața din China, ca și în multe altele, a fost un truism că, cu cât persoana este mai bogată, cu atât este mai puțin afectată de șocuri și de încetiniri ale economiei", a spus Agility. "Pe măsură ce 2023 a trecut, acest lucru pare să se fi schimbat".

Din ce în ce mai precaut

Cumpărătorii din China au devenit mai prudenți în ultimele luni, pe fondul turbulențelor economice alimentate de criza pieței imobiliare și de șomajul ridicat în rândul tinerilor. Presiunile deflaționiste se adaugă la îngrijorările legate de traiectoria de creștere a celei de-a doua economii ca mărime din lume. Acest lucru ar putea îngrijora o industrie globală a produselor de lux care încă se bazează pe o revenire în China pentru a alimenta creșterea viitoare și pentru a compensa slăbiciunea altor piețe cheie.

Se așteaptă ca consumatorii chinezi să contribuie în acest an cu 22-24% din cheltuielile de lux la nivel mondial, potrivit estimărilor Bain & Co. în scădere de la 33% în 2019, înainte de pandemie. Se așteaptă ca această cifră să crească la cel puțin 35% în 2030 - depășind cumpărătorii din SUA, al doilea cel mai mare cheltuitor de lux din lume.

Monitorizarea lunară a cheltuielilor de lux realizată de HSBC, care măsoară în principal cumpărăturile neimpozabile, a arătat, de asemenea, doar o "redresare atenuată" a consumului chinezesc. Cheltuielile pentru lux din octombrie s-au reluat doar în jurul a 81% din nivelul din 2019, a spus acesta, fără o îmbunătățire semnificativă față de luna precedentă. Mai exact, cheltuielile chinezești pentru lux în Europa în octombrie au atins doar 52% din nivelul de dinaintea pandemiei.

Vânturile potrivnice cu care se va confrunta piața globală de lux de 1.500 de miliarde de euro (1.600 de miliarde de dolari) în trimestrul al patrulea includ tensiunile macroeconomice din China și semnele rare de redresare în SUA, potrivit Bain în această săptămână. Printre provocările care împiedică încrederea consumatorilor chinezi se numără ratele "normalizate" de creștere a PIB-ului, oscilațiile de pe piețele imobiliare și creșterea șomajului în rândul tinerilor, piața chineză revenind la doar 70%-90% din maximele record înregistrate în 2021, a precizat Bain.

Vânzările LVMH, clopotul luxului, în Asia, cu excepția Japoniei, au crescut cu 11% în al treilea trimestru - mult sub estimări și un semn că China ar putea fi mai slabă decât se aștepta. Vânzările Richemont în Asia au fost, de asemenea, afectate în ultimele luni de creșterea economică mai lentă decât se aștepta a Chinei, semnalând semnele unei posibile retrageri a cheltuielilor de consum.

Segmentul general al bunurilor de lux și al articolelor de îmbrăcăminte din Europa a raportat o creștere mai lentă a vânzărilor în al treilea trimestru, comparativ cu prima jumătate, cererea dezamăgitoare din China și SUA fiind cauza încetinirii, potrivit unei note publicate săptămâna aceasta de Laurent Douillet și Tim Craighead de la Bloomberg Intelligence.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel