Apple, în corzi: promisiuni neonorate pe AI și presiuni uriașe din partea rivalilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Apple / sursa foto: Flickr.com
Apple / sursa foto: Flickr.com
Apple se confruntă cu un val fără precedent de provocări tehnice și reglementări stricte, chiar în pragul conferinței anuale dedicată dezvoltatorilor de software, unde unii dintre liderii săi urmează să urce pe scenă luni, transmite Reuters.

Pe plan tehnologic, multe dintre funcționalitățile de inteligență artificială promise cu fast anul trecut întârzie să apară – în timp ce rivalii săi, Google și Microsoft, cuceresc deja dezvoltatorii cu o avalanșă de inovații AI. Printre promisiunile neonorate se numără și îmbunătățiri esențiale aduse asistentului digital Siri.

 

În același timp, pe frontul reglementărilor, justiția din SUA și Europa pare hotărâtă să dărâme zidurile profitabile ridicate în jurul App Store, iar chiar și unii dintre foștii susținători ai companiei încep să conteste comisioanele practicate de Apple.

 

Toate aceste tensiuni se acumulează în contextul unei alte amenințări majore: președintele Donald Trump a lansat ideea impunerii unui tarif de 25% pentru iPhone-urile vândute în SUA. Pe bursă, acțiunile Apple au scăzut cu peste 40% de la începutul anului – o cădere mai abruptă decât cea a Google și cu mult sub câștigurile susținute de AI înregistrate de Microsoft.

Apple a reușit totuși să lanseze unele funcții AI promise, precum instrumente de scris sau de generare de imagini, însă se bazează în continuare pe parteneri externi – precum OpenAI, creatorul ChatGPT. Potrivit Bloomberg, Apple ar putea deschide în acest an accesul dezvoltatorilor la propriile modele AI.

Cu toate acestea, analiștii cred că Apple nu deține încă un model "multimodal" – capabil să înțeleagă simultan imagini, sunet și limbaj – un element esențial pentru dezvoltarea de ochelari inteligenți, un segment în care Meta, cu Ray-Ban Meta, cunoaște deja un succes considerabil. Google a anunțat recent că revine și el în această zonă, în parteneriat cu alți producători.

Acești ochelari, mult mai ușori și mai ieftini decât Vision Pro de la Apple (care costă 3.500 de dolari), ar putea deveni deosebit de utili prin capacitatea lor de a „vedea” ce privește utilizatorul și de a răspunde în limbaj natural.

 

În timp ce Apple continuă să mizeze pe Vision Pro, Meta și Google par să găsească în ochelarii inteligenți un vehicul mai ieftin și mai eficient pentru a-și aduce AI-ul în buzunarul utilizatorului. O pereche de Ray-Ban Meta costă sub 400 de dolari.

 

Analiștii susțin că Apple trebuie să răspundă acestei provocări, însă e puțin probabil ca acest lucru să se întâmple chiar săptămâna aceasta.

„Nu încerc să-mi înlocuiesc telefonul – ochelarii inteligenți sunt un dispozitiv complementar, care îmi oferă context, pentru că au cameră și văd ce văd și eu, iar eu pot vorbi cu ei într-un limbaj natural”, explică Ben Bajarin, CEO al Creative Strategies. „Apple nu este, deocamdată, pregătită pentru așa ceva.”

Totuși, nici rivalii nu sunt încă într-o poziție decisivă. Anshel Sag, analist principal la Moor Insights & Strategy, spune că ochelarii Meta nu sunt perfecți, iar Google încă nu a adus modelul său Gemini într-un produs de larg consum.

„Meta are avansul clar, dar Google recuperează rapid și are probabil cea mai potrivită tehnologie AI pentru această categorie”, afirmă Sag. „Vision Pro e impresionant, dar rămâne un produs de showroom pentru dezvoltatori.”

Bob O'Donnell, CEO al TECHnalysis Research, avertizează totuși că nu este sigur că ochelarii inteligenți vor ajunge curând un produs de masă. El crede că Apple ar putea compensa întârzierea prin parteneriate strategice – cu OpenAI, Google sau alți jucători emergenți precum Perplexity.

„Deocamdată, nu există dovezi clare că utilizatorii iau decizii importante privind achiziția de hardware pe baza funcționalităților AI”, conchide O'Donnell. „Există un argument că Apple poate fi în urmă fără consecințe majore – pentru că, în afară de entuziaștii tehnologici, majoritatea oamenilor nu sunt încă interesați de aceste detalii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Contabil / Foto: Freepik

ANAF clarifică o dilemă frecventă privind SAF-T

Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...

Gaze naturale

România a importat cu 72% mai mult gaz în 2025

Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...

Cariera Tismana

20 de hectare de pădure s-au surpat la mina Tismana

Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...

Bursa de Valori București
Pilonul III de pensii
Anker PowerCore 10000
Srâmtoare Ormuz
Platină
Lingouri de aur
Sediul Hidroelectrica
Hidroelectrica
Trenuri
ANAF

Buletinul electronic creează mai mult probleme românilor

Noile cărți electronice de identitate, emise cu...

Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Ilie Bolojan

Bolojan: Deficitul bugetar mare nu mai poate fi susținut

Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...

Donald Trump

MAGA, divizată din cauza războiului Israeliano-Iranian

După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...

Freepik.com
Freepik.com
Bani. Freepik.com
Uzină Ford / Foto: Flickr
Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni europene contra Moscovei să vizeze şi compania de stat Rosatom

Rosatom construiește prima centrală nucleară din Kazahstan

Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...

Uzinele Dacia
Donald Trump și Elon Musk
Tel Aviv sub asediul Iranului

pixel