Piața imobiliară frânează în primăvară: tranzacții mai puține față de martie și de aceeași lună a anului trecut
Volumul tranzacțiilor imobiliare a înregistrat o scădere semnificativă în luna aprilie 2025, atât față de luna anterioară, cât și comparativ cu perioada similară din 2024. Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în aprilie au fost vândute la nivel național 49.911 imobile, cu 6.325 mai puține decât în martie și cu 11.807 sub nivelul înregistrat în aprilie 2024.
Bucureștiul rămâne lider, dar scade și el
Capitala continuă să fie motorul pieței imobiliare din România, cu 7.490 de imobile tranzacționate în luna aprilie, urmată de județele Ilfov (3.845) și Timiș (2.677). Chiar și în aceste zone cu cerere tradițional ridicată, volumul tranzacțiilor a fost afectat de contextul economic mai puțin favorabil și de incertitudinile privind dobânzile bancare.
Pe de altă parte, la coada clasamentului s-au situat județele Teleorman (102 imobile vândute), Alba (286) și Ialomița (291), semn al unei activități imobiliare aproape înghețate în anumite regiuni rurale sau periferice.
Piața ipotecilor, în scădere față de anul trecut
Și segmentul creditelor ipotecare dă semne de răcire. În aprilie 2025 s-au înregistrat 26.124 ipoteci la nivel național, cu 3.694 mai puține decât în aceeași lună a anului precedent. Scăderea sugerează o prudență mai mare atât din partea cumpărătorilor, cât și a băncilor, în contextul economic actual.
Cele mai multe ipoteci au fost înregistrate în București (4.520), Ilfov (2.468) și Timiș (2.033), ceea ce corespunde și clasamentului tranzacțiilor imobiliare. La polul opus se află județele Covasna (67 ipoteci), Sălaj (82) și Harghita (100), zone unde și piața imobiliară este mult mai puțin activă.
Terenurile agricole, vândute mai ales în sud și est
În privința terenurilor agricole, Doljul a fost în aprilie campionul tranzacțiilor, cu 811 terenuri vândute, urmat de Brăila (721) și Buzău (667). Aceste date arată că în sudul și sud-estul țării continuă un ritm susținut de înstrăinare a terenurilor, posibil legat de interesul crescut pentru activități agricole sau de presiunea economică asupra proprietarilor mici.
Un semnal de alarmă pentru piața imobiliară?
Scăderea abruptă a numărului de tranzacții față de luna martie, dar mai ales față de aprilie 2024, sugerează o încetinire tot mai evidentă a pieței imobiliare. Printre posibilele cauze se numără dobânzile încă ridicate la credite, inflația persistentă, scăderea apetitului pentru investiții în proprietăți și incertitudinile economice și politice din perioada pre-electorală.
Deși cifrele nu indică încă o criză imobiliară, tendința descendentă trebuie monitorizată atent, mai ales în condițiile în care o parte din dezvoltatorii imobiliari deja își reevaluează planurile de investiții pentru a doua jumătate a anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...
Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...
Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...
Săptămâna 9-13 iunie 2025 a...
Fondurile de pensii facultative...
Producătorul de accesorii tech...
Iranul analizează în mod serios...
Aurul continuă să fie...
Tensiunile geopolitice din...
În urma zvonurilor privind o...
Andreea Raicu, probabil una...
CFR Călători trage un semnal de...
Toți contribuabilii, inclusiv...
Noile cărți electronice de identitate, emise cu...
România a produs, în primele...
Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...
După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...
Activiștii anti-turism de masă...
A fost depus la Senat un...
Restricțiile impuse de China...
Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...
Renault Group a lansat două...
Conflictul, reconcilierea și...
Escaladare periculoasă în...