Aproape 31.000 de companii din Europa au proprietari ruşi

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt însă foarte greu de depistat
Sunt însă foarte greu de depistat
Este concluzia unui raport publicat recent de Comisia Europeană.

Aceste companii sunt active în special în sectoarele: imobiliar, construcţii, hoteluri, finanţe şi energie, se precizează în raportul Executivului comunitar, citat de agenția DPA. 

Raportul evaluează riscul spălării banilor şi al finanţării terorismului în Uniunea Europeană, cu un capitol special dedicat consecinţelor invaziei ruseşti din Ucraina.

Cel puţin 1.400 din cele 31.000 de companii sunt deţinute de 33 de persoane fizice, care recent au fost vizate de deciziile privind îngheţarea activelor adoptate, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei de UE, în contextul războiului din Ucraina.

Documentul Comisiei Europene atrage atenţia asupra faptului că unii oligarhi ruşi ar putea să ascundă faptul că sunt proprietari sau controlează companii europene, prin intermediul unor firme înregistrate în afara UE sau al unor acţionari locali mandataţi.

Implementarea deciziilor de îngheţare a activelor ar necesita punerea în aplicare eficientă a regulilor de transparenţă privind beneficiarii, se arată în raportul Comisiei Europene. De asemenea, Executivul comunitar susţine că este nevoie de un schimb mai bun de informaţii şi o detectare şi monitorizare "adecvată" a activelor ascunse de autorităţile fiscale.

"Companiile fantomă pot fi create relativ uşor, de aceea continuă să fie utilizate pentru a fi tranzitate sute de milioane de euro prin tranzacţii opace. Prin utilizarea unor companii fantomă, infractorii pot ascunde originea şi destinaţia fondurilor, pe lângă ascunderea beneficiarului real", se precizează în studiul Comisiei Europene.

Fondurile respective ar putea fi utilizate atât în scop personal, cât şi pentru destabilizarea unor ţări întregi, se mai arată în raportul menţionat. De aceea, scoaterea la lumină a fluxurilor de bani murdari contribuie nu doar la apărarea democraţiei şi siguranţei cetăţenilor UE, dar ajută şi la contracararea influenţei autocraţiilor, subliniază Comisia Europeană. 

Citește și Rușii au dat năvală în farmacii: Consumul acestor medicamente a crescut cu 70%

Sumele pe care le-au lăsat rușii în farmacii este semnificativă. Nici nu este de mirare, având în vedere că, potrivit ultimele sondaje de opinie, tot mai mulți dintre concetățenii președintelui Vladimir Putin dezaprobă acțiunile acestora. Iar cifra ar trebuie să dea de gândit celor de la Kremlim. 

Vânzările de sedative au crescut cu 38% în termeni fizici de la 21 septembrie, când a fost anunțată mobilizarea parțială în Rusia, până la 25 septembrie, comparativ cu aceeași perioadă din august, precizează Vedomosti. Potrivit Fundației pentru Opinie Publică (FOM), ponderea rușilor cu anxietate aproape că s-a dublat de când a fost anunțată mobilizarea parțială în Rusia.

Mobilizarea parțială i-a scos din minți pe ruși

Conform acestui sondaj realizat în perioada cuprinsă între 21 și 23 octombrie pe un eșantion de 1500 de persoane din 104 localități din 53 de regiuni ale Rusiei, 63% dintre ruși au declarat că în perioada de referință a predominat o stare de anxietate printre cunoscuții lor.

Comparativ cu săptămâna anterioară efectuării chestionarului, acest indicator a crescut cu 7% de la 56%. Înainte de aceasta, ponderea rușilor cu o stare de anxietate a scăzut constant în ultima lună, după o creștere bruscă de două cifre, de la 35% la 69%, în urma anunțului mobilizării parțiale în Rusia, la 21 septembrie. Nivelul de anxietate a atins un nivel maxim între 30 septembrie și 2 octombrie, când proporția persoanelor aflate în această stare a fost de 70%. În ultima săptămână, proporția respondenților a căror anturaj este dominat de o dispoziție calmă a scăzut de la 38% la 33%. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel