Potrivit documentului, Banca Europeană de Investiţii (BEI) adoptă un nou instrument financiar, respectiv facilitatea "O finanţare inteligentă pentru clădiri inteligente", ce va permite atragerea de investiţii private în proiectele ce vizează eficienţa energetică a clădirilor şi multiplicarea efectului fondurilor europene investite.
Astfel, în acest scop, granturile UE vor fi utilizate drept garanţie pentru aceste proiecte, obiectivul fiind acela de a crea o piaţă pentru iniţiativele de promovare a eficienţei energetice.
Totodată, potrivit sursei citate de Agerpres, noul instrument financiar va avea ca obiective: suplimentarea fondurilor alocate eficienţei energetice cu fonduri publice şi private, cu 10 miliarde de euro, până în 2020, sprijinirea a 220.000 de locuri de muncă noi sau menţinute, crearea unei pieţe a reabilitării pentru întreprinderile mici în valoare de 120 de miliarde de euro, şi, nu în ultimul rând, reducere sărăciei energetice prin ajutorul pe care îl vor avea 3,2 milioane de familii.
"Îmbunătăţirea performanţei energetice a economiei noastre este esenţială pentru respectarea Acordului de la Paris. Sectorul construcţiilor şi al locuinţelor reprezintă 40% din consumul de energie din Europa. Este, de asemenea, sectorul care înregistrează, în prezent, cel mai mare deficit de investiţii - investiţiile anuale în renovarea clădirilor vor trebui să se tripleze pentru ca obiectivul propus de Comisia Europeană vizând creşterea eficienţei energetice cu 30% până în 2030 să poată fi atins", se menţionează în publicaţie europeană.
Conform datelor Comisiei Europene (CE), în perioada 2014 - 2020, fondurile structurale şi de investiţii europene (ESI) vor aloca 18 miliarde de euro pentru eficienţa energetică din surse regenerabile, în special în sectorul clădirilor şi termoficării şi răcirii centralizate, dar şi 1 miliard de euro reţelelor de distribuţie inteligente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
UE cere eliminarea imediată a...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...
CSAT a decis luni că evaziunea...
Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...
United Microelectronics Corp....
Uniunea Europeană a convenit un...
Proiectul de Ordonanţă de...
Proiectul de Ordonanță de...
Curs valutar BNR, 30 iunie 2025.