Aproape jumătate dintre seniorii României nu vor primi nimic la recalcularea pensiilor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pensionari în parc / FOTO: Unsplash
Pensionari în parc / FOTO: Unsplash
Zilnic, practic, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, sau reprezentanți ai instituției pe care o conduce vin cu noi explicații legate de majorarea pensiilor de la 1 septembrie anul curent.

În ultimele săptămâni, autoritățile afirmă, în spațiul public, că după recalcularea pensiilor, seniorii României vor beneficia de câștiguri însemnate. Dar nu toți. Pentru că, vor fi aproape două milioane care vor rămâne cu aceeași pensie. Este vorba despre cei ale căror pensii ar trebui să scadă în urma recalculării. Mai mult, vor fi și români care  vor pierde bani din pensie. 

"Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esenţiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, precizând, într-un interviu pentru Antena 3 CNN, că ”la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi”.

Intervenind, la rândul său, în discuție, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a arătat că în noua Lege a pensiilor există un articol ”care spune foarte clar că nicio pensie nu va scădea și că vor rămâne în plată cuantumurile aferente în cazul în care se întâmplă să fie vreo pensie care să nu ajungă la cuantumul care a fost calculat în spate prin intervenția altor legi”.

Situații când scad pensiile

Venind cu detalii, el a vorbit despre acordul global. ”În carnetul de muncă erau trecute salariile de bază, care luate în calcul, pe baza acordului global, să spunem că, în construcții, erau două luni care, cu intemperii foarte mari, cu geruri foarte mari, nu se putea lucra în acea perioadă, pe toată perioada anului de 10 sau 11 luni de zile, se lucra și se câștiga peste salariul de bază, deci era un indice de 1.0 care însemna salariul de bază, era calculat venitul după acordul global, la care doar angajatorul plătea contributivitate. Dacă în luna februarie ar fi fost o lună foarte friguroasă și s-ar fi realizat doar 0,90% din salariu, s-a oprit contribuția doar la 0,90% din salariu și doar pe luna respectivă pensionarul poate avea o pensie mai mică, un punctaj mai mic, dar care se cumulează și se ascunde în lunile celelalte când a avut punctaj mai mare.

Dar vreau să vă dau încă un exemplu din practică. Dacă în urma unui proces, pentru că sunt atâtea procese în instanță, un beneficiar de pensie, în baza unei adeverințe pe care a pus-o, care nu a fost întocmită corect, a obținut un drept la pensie iar ulterior s-a dovedit că adeverința nu a fost conformă, atunci aceste adeverințe nu au mai fost luate în calcul și având în vedere că a fost acel venit în urma unei adeverințe eronate, sau și mai grav, false, cuantumul pensiei a fost recalculat prin diminuare”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel