Ar trebui să tratăm COVID-19 ca pe norovirus. De ce

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
UE se confruntă cu amenințarea unei "twindemii" prelungite
UE se confruntă cu amenințarea unei "twindemii" prelungite
Deoarece simptomele COVID - febră, tuse, dureri - sunt similare cu simptomele gripei, este tentant să le comparăm pe cele două. Într-adevăr, noul secretar al sănătății din Marea Britanie, Sajid Javid, a declarat recent că: „Va trebui să învățăm să acceptăm existența Covid și să găsim modalități de a face față acestuia - la fel cum facem deja cu gripa”.

Dar nu cumva am ales boala greșită pentru a compara COVID-19? În afara unei pandemii, acceptăm că gripa sezonieră este o infecție pe care oricine o poate prinde. Vaccinăm doar pe cei care sunt predispuși la complicații și tratăm persoanele cu efecte secundare severe, cum ar fi pneumonia. În caz contrar, oamenii sunt lăsați să-și desfășoare activitatea. Decesele globale cauzate de gripă se ridică de obicei la aproximativ 400.000 în fiecare an.

Deși trebuie să găsim un mod de a trăi cu COVID-19, cifrele sugerează că suntem încă departe de a fi capabil să îl tratăm în același mod. Au existat peste 180 de milioane de cazuri în întreaga lume de la începutul anului 2020 și peste 4 milioane de persoane au murit din cauza bolii. Pe lângă aceasta, nu suntem siguri de efectul real al COVID lung, dar simptomele de durată sunt frecvente, una din zece persoane suferind încă de boală și la 12 săptămâni de la infectare. În prezent, efectul asupra sănătății al COVID-19 la nivelul populației este mult mai grav decât gripa.

Știm, de asemenea, că COVID-19 este mai infecțios. Putem fi siguri de acest lucru deoarece, în ultimele 18 luni, măsurile de combatere a COVID-19 au redus cazurile de gripă la aproape niciunul, dar evident că nu au fost la fel de eficiente în oprirea răspândirii coronavirusului. Chiar și în țările cu rate ridicate de COVID-19, precum Africa de Sud și Marea Britanie, iarna a înregistrat cu greu cazuri înregistrate de gripă.

Toate acestea sugerează că utilizarea metodelor folosite în mod obișnuit pentru combaterea gripei va avea un efect destul de diferit asupra COVID-19. Tratarea COVID-19 ca gripa va avea ca rezultat mai multe cazuri și decese și o boală mult mai persistentă decât se observă într-un sezon tipic de gripă.

O altă comparație

Desigur, SARS-CoV-2 - virusul care provoacă COVID-19 - împărtășește unele caracteristici cu virusurile gripale, ceea ce face comparația să fie tentantă. Aproximativ 20% dintre oameni nu au deloc simptome atunci când sunt infectați cu SARS-CoV-2 și, de asemenea, multe persoane infectate cu un virus gripal nu se îmbolnăvesc. Ambii viruși sunt predispuși la multe mutații. Și cu ambele boli, persoanele în vârstă și persoanele cu sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire severă decât adulții tineri sănătoși, infecțiile răspândindu-se rapid în casele de îngrijire, în secțiile de spital și în școli.

Țara din UE unde nu poti merge NEVACCINAT

Dar multe dintre aceste trăsături sunt împărtășite și de un alt germen: norovirusul. De asemenea, poate fi asimptomatic la unii oameni și mută rapid - diferite tulpini de norovirus au fost găsite circulând în jurul aceluiași spital în timpul unui sezon. De fapt, pe măsură ce se răspândește, norovirusul se schimbă uneori atât de mult încât kiturile de testare standard nu pot recunoaște versiunile sale care au evoluat.

Majoritatea persoanelor cu infecții simptomatice cu norovirus au diaree, dar unele prezintă și vărsături explozive. Acest lucru creează un aerosol plin de virus care se răspândește în orice cameră, îl lasă pe suprafețe, așteptând ca alții să-l ridice, așa cum se întâmplă cu virusurile respiratorii. COVID-19 provoacă, de asemenea, diaree la unii pacienți. Gripa nu este singura boală virală cu care COVID-19 poate fi comparat.

În egală măsură, există o mulțime de diferențe între SARS-CoV-2 și norovirus, deci de ce să să o facem? Ei bine, pe măsură ce vaccinurile și alte măsuri controlează virusul, din ce în ce în mai multe părți ale lumii se vor alătura celor în care carantinele au fost ridicate, regulile de distanțare socială au fost relaxate și este sigur să ieșiți din casă fără a purta o mască, scrie The Conversation. Dar trebuie să ne așteptăm în continuare la focare de COVID-19 pentru anii următori și trebuie să avem planuri de a face față acestora pe măsură ce apar.

Știind ce știm despre acești viruși, aceste planuri ar trebui să ia în considerare controlul SARS-CoV-2 mai mult ca și cum am fi norovirus decât gripă. Cu norovirusul, ținem oamenii cu infecția departe de alții. Rugăm părinții ai căror copii au simptome să-i țină departe de școală. Și în spitale și case de îngrijire, pacienții cu norovirus sunt îngrijiți separat de ceilalți, personalul folosește EIP pentru protecție, iar suprafețele sunt curățate în profunzime. Manevrarea COVID-19 în viitor ar trebui să fie mai intervenționistă ca aceasta. Ar trebui să fie mai asemănător vieții cu norovirus decât gripa.

Între timp, am dezvoltat niște obiceiuri bune de igienă în timpul pandemiei, cum ar fi spălarea mâinilor puțin mai des și ventilarea clădirilor mai bine. Cei care pot purta o mască ar trebui să se gândească la păstrarea ei în spații închise și în transportul public. Aceste măsuri simple ar trebui să ajute la oprirea răspândirii multor boli virale - fie împotriva gripei, norovirusului sau COVID-19 - înainte de a fi necesare intervenții mai serioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Sebastian Burduja
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Lucrător / FOTO: Freepik

Germania: Locomotiva Europei este în pană (Analiză)

Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...

Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Mama și copilul / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă

pixel