Arabia Saudită: Unda de șoc a afacerii Khashoggi
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Arabia Saudită a anunţat luni că va aplica amenzi de până la 500.000 de riali
Arabia Saudită a anunţat luni că va aplica amenzi de până la 500.000 de riali
Presupusa asasinare, la Istambul, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a starnit un val de reacții pe scena politică internațională, dar și în mediile de afaceri din Occident, aruncând într-un con de umbră marea conferință economică organizată de Riad, de la care și-a retras participarea numeroși politicieni și reprezentanți ai marilor companii ale lumii. 

Șefii diplomațiilor din țările G7 s-au declarat consternați, subliniind gravitatea evenimentului. Imaginea prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman Al Saud, a pălit în ochii comunității mondiale, în contextul în care se vorbește, tot mai insistente, despre implicarea celui pe care toți îl vedeau drept ”un tânăr modernist”, în groaznicul asasinat.

Dar în spatele protestelor oficial, se zăresc lacrimi de crocodil. ”Pe termen scurt, impactul va fi major. Dar în trei săptămâni, va fi din nou business as usual. Între timp, întreaga afacere va fi aruncată pe umerii unor executanți prea conștiicioși”, a apreciat un diplomat francez, citat de cotidianul Le Figaro.

În cazul Khashoggi, Europa dă dovadă de multă discreție. ”Înainte de toate vrem dovezi. După care decidem dacă vom merge mai departe. Suntem destul de prudenți”, a explicat o sursă diplomatică franceză. Arabia Saudită este una dintre rarele țări cu care Franța înregistrează un excedent comercial. Riad cumpără arme din Franța. Cu contracte în valoare de 18,5 miliarde de euro, Arabia Saudită este primul partener comercial al Parisului în Goful Persic.

Reacția anemică a europenilor vizavi de Riad nu este nouă. Occidentalii au pus întotdeauna pe primul plan afacerile derulate în regiune și interesele lor economice, în defavoarea principiilor. De altfel, ei închid ochii la excesele Arabiei Saudite, în special în războiul murdar din Yemen, unde Riad bombardează civili. Puținele state care au încercat să se opună Arabiei Saudite, precum Germania sau Spania, au fost nevoite să-și schimbe poziția, pentru a-și proteja contractele de armament.

”UE se agață de contractele ei. Nu mai are interese geopolitice în regiune, unde a fost marginalizată în dosarul sirian și în conflictul israeliano-palestinian”, explică analistul Agens Levallois. În plus, ”UE este prea acaparată de problemele interne - Brexit, creșterea populismului, criza refugiaților - pentru a permite o ruptură economică în relațiile cu Arabia Saudită”, crede expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel