Arabia Saudită va înceta să ofere contracte companiilor petroliere străine care nu au un sediu în Riad (Reuters)

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Câmp petrolier
Câmp petrolier
Arabia Saudită va pune în aplicare termenul limită din ianuarie 2024, care impune firmelor internaționale care doresc să obțină contracte guvernamentale în regat să își stabilească sediul regional la Riad, a declarat miercuri ministrul de finanțe.

Principalul exportator de petrol din lume a anunțat în februarie 2021 că intenționează să înceteze să mai încheie contracte cu companiile ale căror sedii regionale nu se află în regat până la 1 ianuarie 2024, pentru a contribui la crearea de locuri de muncă locale pentru planurile ambițioase de diversificare economică și pe măsură ce crește concurența regională.

"Termenul nu este nou și da, va fi pus în aplicare", a declarat Mohammed Al Jadaan, întrebat dacă termenul din ianuarie rămâne în vigoare, conform Reuters.

Unele companii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cadrul de reglementare, inclusiv în ceea ce privește impozitarea, și există speculații că guvernul ar putea prelungi termenul limită pentru a răspunde îndoielilor investitorilor.

Jadaan a declarat că s-a convenit asupra unui cadru fiscal, fără a da detalii.

În același interviu acordat în marja Future Investment Initiative, conferința anuală emblematică a regatului privind investițiile, Jadaan a analizat, de asemenea, o propunere de a se alătura grupului BRICS al principalelor economii emergente - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

"Arabia Saudită va anunța când și cum va decide să accepte invitația, așa că vom aștepta și vom vedea când se va întâmpla acest lucru, dacă se va întâmpla", a declarat Jadaan.

El a adăugat că nu și-a asumat politic discuțiile privind aderarea la blocul BRICS și că este vorba mai mult de o chestiune economică. Mai multe națiuni din Orientul Mijlociu au fost invitate recent să se alăture pe fondul creșterii tensiunilor dintre SUA și China.

Se așteaptă ca economia Arabiei Saudite să încetinească puternic în 2023 din cauza scăderii producției și prețurilor petrolului după anul trecut, care a ajutat regatul să treacă la primul său excedent fiscal din aproape un deceniu.

"Cred că un deficit în sine nu este deloc o problemă. Va fi un lucru bun dacă folosești cheltuielile suplimentare pentru a-ți crește economia", a declarat Jadaan, adăugând că regatul va folosi orice fereastră pentru a emite datorii în mod oportunist, dar că nevoile de finanțare sunt acoperite deocamdată.

Regatul Arabiei Saudite a investit sute de miliarde de dolari în Vision 2030, o strategie de renunțare a economiei la hidrocarburi, condusă de Fondul public de investiții, fondul suveran de 700 de miliarde de dolari al Arabiei Saudite.

În timp ce guvernul a făcut în trecut injecții de numerar către Fondul Public de Investiții (PIF), Jadaan a declarat că transferurile de numerar au fost "foarte limitate" și au fost plătite din excedent. El a precizat că nu există planuri iminente pentru niciun transfer de numerar către PIF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară

pixel