Are China nevoie de Statele Unite? Arma secretă a Beijingului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Ultima escaladare tarifară a lui Donald Trump împotriva Chinei — majorând tarifele până la 145% — urmărea să pună Beijingul cu spatele la zid. Până acum însă, această strategie pare să eșueze. Se ridică întrebarea dacă, într-adevăr, China are nevoie de America atât de mult cât crede Trump.

Echipa lui Trump presupunea că șocul prețurilor îl va determina pe Xi să sune de urgență la Casa Albă pentru a încheia un acord. Totuși, niciun apel nu a ajuns la Washington”, au constatat analiștii de la Yardeni Research.

Arma secretă a Beijingului

În schimb, Beijingul a contactat Tokyo, Seulul și alte capitale asiatice, accelerând eforturile de diversificare comercială începute în primul mandat al lui Trump.

William Pesek, editor colaborator la Yardeni Research, susține că Beijingul și-a redus dependența față de consumatorul american și mizează pe faptul că durerea decuplării va fi mai mare pentru America.

„Cea mai mare eroare de calcul a lui Trump 2.0 ar putea fi subestimarea armei secrete a Chinei: o economie care depinde tot mai puțin de consumatorul american pentru a atinge obiectivul de creștere anuală a PIB-ului real de 5%”, scrie el.

Doar 14,7% din exporturile chineze erau destinate Statelor Unite la sfârșitul anului 2024, comparativ cu 19,2% în 2018.

Avantajul politic al Chinei în fața presiunilor economice

Capacitatea Chinei de a rezista presiunilor economice derivă și din structura sa politică. Conceptul chinez „chiku”, adică „a îndura amărăciunea”, îi oferă lui Xi Jinping un avantaj de care liderii americani nu dispun.

Spre deosebire de politicienii occidentali, Xi nu se confruntă nici cu alegeri, nici cu sondaje de opinie credibile. Această toleranță la dificultăți, rafinată în timpul lockdownurilor stricte din perioada COVID-19, este acum canalizată pentru a înfățișa China ca victimă a agresiunii americane.

Beijingul păstrează armele economice pentru contraatac

Ca răspuns la tarifele vamale, Beijingul păstrează instrumente importante de politică economică. Banca Populară a Chinei ar putea reduce ratele dobânzilor, lansa o formă de relaxare cantitativă sau direcționa lichidități direct către gospodării.

Beijingul nu a lansat încă întregul său „bazooka” de relansare, care ar putea include un plan de mai multe trilioane de yuani pentru a stabiliza piața imobiliară și a stimula cererea consumatorilor.

SUA subestimează capacitatea Chinei de a se decupla

Pentru China, diversificarea comercială dă deja roade. În 2024, blocul ASEAN a depășit Statele Unite ca principal partener comercial al Chinei.

China a devenit, de asemenea, cel mai mare partener comercial pentru 60 de țări, adică aproximativ de două ori mai multe decât în cazul Statelor Unite, potrivit Institutului Lowy. Între timp, dependența Washingtonului de produsele fabricate în China rămâne ridicată — chiar dacă acestea tranzitează prin țări precum Vietnamul.

Anturajul lui Trump învață pe pielea lui că Beijingul dispune de un vast arsenal de strategii pentru a rezista războiului comercial”, arată raportul Yardeni. Întrebarea nu mai este, poate, dacă are nevoie China de Statele Unite, ci dacă Statele Unite își pot permite să testeze cât de bine se poate descurca China fără ele.

„Ideea noastră este pur și simplu că încrederea lui Trump în capacitatea sa de a deraia economia chineză cu ceva atât de banal precum tarifele la import se va lovi de un contact dur cu realitatea”, concluzionează firma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel