Argintul se pregătește să ia cu asalt piețele. Prognoza HSBC

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Totuși, părerile sunt împărțite
Totuși, părerile sunt împărțite
Dintre metalele prețioase, argintul a afișat cea mai inconsecventă evoluție, devenind un fel de leneșul familiei. Totuși, sunt experți care cred într-o revenire în forță a acestei materii prime. 

Prețul argintului a scăzut cu peste 10% în 2022, demonstrând, astfel, cea mai slabă performanță dintre principalele metale prețioase. Cu toate acestea, unii analiști sunt încrezători că prețul argintului a atins deja punctul minim și ar putea începe o revenire moderată, scrie Bloomberg.

Valoarea metalului a scăzut în acest an pe fondul întăririi monedei americane, al creșterii ratelor dobânzilor și al încetinirii creșterii economice. Analistul-șef pe metale prețioase al HSBC Securities SUA, James Steele, consideră că de la sfârșitul anului 2022 prețurile argintului s-ar putea înscrie pe un trend ascendent, pentru simplul motiv că sectoarele de energie electronică și solară susțin în mod stabil consumul industrial de metal, iar segmentul de retail și cel al bijutierilor de pe piață prezintă, de asemenea, o cerere constantă de argint.

"Credem că argintul este supravândut. Cererea industrială de argint va beneficia, în cea mai mare parte, de un sprijin semnificativ și nu va reflecta o încetinire industrială generală", a declarat James Steele. El a adăugat că prețurile mai mici vor stimula, de asemenea, cererea din partea unor consumatori cheie precum China și India.

Păreri pro și contra 

Cu toate acestea, există și factori de limitare a creșterii argintului. Este vorba de așteptările privind retragerea stimulentelor economice și de temerile legate de o încetinire a economiei, notează Bloomberg.

Wayne Gordon, director executiv pentru mărfuri și valută în cadrul diviziei Global Wealth Management a UBS Group, consideră că prețul argintului va urma prețul aurului, astfel încât investitorii ar trebui să ia în considerare cumpărarea ambelor metale atunci când Rezerva Federală a SUA se va întoarce la politici mai blânde și la sprijin pentru creșterea economică. "Credem că, odată ce va sosi faza de revenire a aurului, dinamica prețului argintului ar putea să surclaseze metalul galben", a spus expertul.

Deși HSBC rămâne pozitiv în privința argintului, banca și-a redus previziunile și se așteaptă la un preț mediu de 22,25 dolari pe uncie în acest an și de 23,50 dolari pe uncie anul viitor. UBS se așteaptă ca prețul argintului să scadă la 19 dolari pe uncie până la începutul anului 2023.

Citește și Aurul se menține aproape de maximele ultimelor trei săptămâni

Este adevărat că astăzi, prețul metalului galben a afișat o ușoară scădere, dar experții asigură că este doar o slăbiciune de moment. 

Prețul aurului a scăzut luni, pe fondul creșterii randamentelor la obligațiunile americane, deși așteptările privind o cale mai puțin agresivă de majorare a dobânzii de referință de către Rezerva Federală a Statelor Unite au zdruncinat dolarul și au menținut lingourile aproape de maximul ultimelor trei săptămâni.

Aurul spot a cedat 0,3%, coborând la 1.760,53 dolari pe uncie, la primele ore ale diminții. Lingoul de aur a oscilat în apropierea celui mai ridicat nivel din 6 iulie, de 1.767,79 dolari, atins vineri. Contractele futures pentru aur din SUA au scăzut cu 0,3%, la 1.776,50 dolari pe uncie.

"Dolarul se retrage și împinge aurul în sus. Așteptările se îndreaptă spre o încetinire rapidă a ritmului economic și indică o înăsprire mai puțin agresivă", a comentat Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management.

În prezent, traderii apreciază la 31% șansele ca Fed să mențină ritmul actual de majorare a ratelor cu 75 de puncte de bază la următoarea ședință din septembrie și la 69% șansele unei majorări mai mici, de numai jumătate de punct. Făcând ca aurul denominat în dolari americani să fie mai ieftin pentru deținătorii de alte monede, dolarul a scăzut aproape de minimul ultimelor trei săptămâni față de rivalii săi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel