Arma secretă a rușilor în cazul unui război în Marea Baltică

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rusia ar putea invada țările baltice fără probleme
Rusia ar putea invada țările baltice fără probleme
RAND Corporation, un think tank american apropiat de Forțele Aeriene ale SUA, a publicat un raport în care avertiza asupra unei invazii rusești în Marea Baltică și în care caz aceștia ar putea ajunge ușor în capitalele Letoniei și Estoniei.

Cum s-ar desfășura o astfel de invazie

Un baraj cu rachete și atacuri aeriene în zorii zilei, ar pune stăpânire pe apărarea statelor baltice și ar fi precedat de o operațiune aeriană pe scară largă, susținută de o pătrundere pe uscat în Letonia din enclava rusă de la Kaliningrad.

Înainte ca alianța să se dezmeticească, atacul rușilor se va fi încheiat.

Estonia are la ora actuală 5.300 de infanteriști, spune Institutul Internațional pentrru Studii Strategice. Letonia are 4.450 de infanteriști iar Lituania are 6.000, în total în Marea Baltică fiind 15.750 de militari.

Aceste numere nu includ foțele navale, care sunt unele destul de slabe. Nu au fost luați în calcul nici rezerviștii, forțele paramilitare sau trupele NATO care se rotesc cu regularitate în zonă.

Estonia poate chema la arme 12.000 de paramilitari iar lituania are 11.300 de luptători.

Însă, această forță militară nu va putea deveni funcțională dintr-o dată. Chiar și militarii activi nu vor fi disponibili imediat în cazul unui atac surpriză.

Numai trupele din Forțele Aeriene Ruse sunt constituite din 4 divizii și 6 regimente, care însumează 45.000 de oameni. Toți acești oameni sunt mai bine antrenați și echipați decât potențialii lor oponenți și vor putea fi capabili să copleșească aerian regiunea cel puțin pentru câteva zile.

Fără sfârșit. Așa vor arăta războaiele într-un viitor nu prea îndepărtat

Cu toate acestea, Rusia nu va putea să disloce toată acea forță deodată, chiar dacă și-ar dori acest lucru. Totul se înfundă când vine vorba de transportul aerian. Capacitatea de transport aerian a rușilor, studiile arată că chiar și în cazul în care capacitatea ar fi folosită la maximum, va putea fi transportată numai jumătate dintre parașutiști, cel mult.
Rușii se bazează în mod normal pe avioanele cu 4 motoare Iliushin IL-76 cu care sunt transportați parașutiștii în timpul exercițiilor. Însă nu pot fi excluse și alte variante de transport al militarilor.

De luat în calcul este ceea ce s-a întâmplat în timpul unui exercițiu militar din octombrie 2015. Rusia a avut gata de luptă în mai puțin de 24 de ore, 10.000 de parașutiști înainte de a-i transporta cu avioanele. În anul 2016, Rusia a organizat nu mai puțin de 18 exerciții militare majore.

Cel mai mare exercițiu militar din 2016 la care au participat numai forțele aeriene a inclus 30.000 de soldați. La acest exercițiu au mai participat 3.800 de vehicule militare, mai mult de 100 de elicoptere de atac și avioane de luptă.

Mai mult, în enclava de la Kaliningrad se află o forță militară formidabilă formată din două brigăzi motorizate și o alta de infanterie, în total 14.000 de soldați care sunt susținuți de o bridagă de artilerie. La acestea, Kremlinul ar mai putea adăuga cel puțin 14 alte batalioane între care două de tancuri.

Superioritatea aeriană a rușilor este crucială într-un atac surpriză, dar avantajul Kremlinului este în acest caz garantat pe termen scurt. Suedia și Finlanda rămân neutre și niciuna nu sunt membre NATO, accesul aerian al alianței deasupra zonei baltice va fi limitate extrem de tare, cel puțin în primele ore ale atacului, dacă nu chiar zile.

Studiul mai spune că se presupune că Suedia va permite NATO să îi folosească teritoriul ca bază aeriană pentru alianță, fapt ce va supune țara la amenințări și atacuri din partea rușilor, inclusiv cea nucleară.

Elementul surpriză al rușilor va fi critic pentru a opri statele baltice să se mobilizeze. Iar cu apărarea distrusă, liniile de comunicare și infrastructurile critice eliminate sau sub controlul rusesc, vor fi sub o extraordinară presiune pentru a se preda, chiar din primele ore ale atacului.

Ce se întâmplă cu Polonia

Poloinia este dependentă de petrolul și gazele rusești iar ezitarea de o zi dau doua va fi suficientă pentru ca rușii să își aducă în capitalele baltice armata regulată ca să își consolideze prezența.

Ar putea NATO să prevină un astfel de dezastru? Da, prin descurajare. Abilitatea alianței de a răspunde și dorința politică de a o face este cheia prin care este forțată Rusia să se gândească de două ori dacă va recurge la un gest agresiv în zona Baltică.

Este puțin probabil ca Rusia să desfășoare o acțiune militară agresivă directă împotriva unui stat membru NATO. Cu toate acestea, cele mai recente evenimente ne arată că și cele mai improbabile scenarii pot să devină realitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule / FOTO: Freepik

INS anunță că PIB-ul României a stagnat în T3 2024

Noile date marchează o ajustare față de estimările...

Euro / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

De ce crește prețul petrolului

De trei săptămâni piața petrolului rămâne înscrisă pe un trend ascendent.

Insolvență / FOTO: Freepik

Economia Germaniei nu a mai văzut așa ceva din 2009

Este o nouă dovadă că prima economie a Uniunii Europene...

Cupru

Prăbușirea prețului la cupru ar putea fi brutală

Piața cuprului se teme de Donald Trump.

Se incinge apa oceanelor
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Vă aducem și azi cele mai importante știri ale...

Dumitru Chisăliță
Bogdan Hossu
Hacker / Foto: Freepik
Incendiu în Los Angeles / Captură video
Sediul BRD din Piața Victoriei
Românii vor avea încă o zi liberă

O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025

Angajații din sistemul bugetar vor beneficia în acest an...

Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Exploatare de litiu
Bani
Kratos / FOTO: Pagina oficială a companiei

BNR: Cu cât se vând, astăzi, euro, dolarul şi aurul

Evoluţie mixtă a leului în faţa principalelor valute.

Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Platforma marina / Foto: Freepik
Baraj hidroenergetic
Muncitor pe șantier / Foto: Freepik

Dinamica sectorului construcţiilor. Cifre oficiale de la INS

În perioada 1.I – 30.XI.2024 s-au eliberat 33156...

Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy
Robot / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik

pixel