Armata americană va avea un buget de 858 de miliarde de euro în 2023
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un buget mult mai mare decât cel de anul acesta
Un buget mult mai mare decât cel de anul acesta
O anvelopă financiară destinată cu precădere consolidării Marinei militare americane, în încercarea de a contracara creșterea puterii flotei chineze.

Bugetul armatei Statelor Unite va crește cu 8% în 2023. Senatul a aprobat cererea Casei Albe de a-i aloca 858 de miliarde de euro. Ceea ce înseamnă că Pentagonul va primi 45 de miliarde de euro în plus față de 2022. Creșterea celui mai mare buget militar din lume este parțial justificată de o majorare a salariilor cu 4,6% pentru toți soldații americani. Alte miliarde vor fi folosite pentru a ajuta Pentagonul să facă față inflației, pentru a crește capacitatea de producție a industriei de apărare și pentru a dezvolta noi sisteme de armament.

Potrivit Defense News, finanțarea masivă vizează, de asemenea, extinderea influenței armatei americane în întreaga lume. "China încearcă în mod activ să submineze interesele și parteneriatele americane în Asia, Orientul Mijlociu, Africa și dincolo de acestea", a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, adăugând: "Acest nou buget ne va consolida poziția. Prioritatea o vor avea parteneriatele economice și militare cruciale din regiunea Indo-Pacific."

Politicianul se referă, desigur, la Taiwan, care, potrivit mai multor amirali din marina americană, ar putea fi invadat de China înainte de sfârșitul deceniului. Parlamentarii americani dezbat în prezent dacă să finanțeze ajutorul militar de 10 miliarde de euro pentru Taiwan sub formă de granturi sau de împrumuturi pentru echipamente. 32,6 miliarde de euro vor fi folosiți de US Navy pentru extinderea flotei sale de nave, inclusiv 11 noi nave de război. În schimbul acestei finanțări, Senatul a cerut Marinei americane să mențină operaționale 31 de nave amfibii, chiar dacă acestea sunt considerate învechite de mulți ofițeri americani.

Pe de altă parte, armata americană va beneficia de aproximativ 8 miliarde de euro pentru achiziția de muniție specială, în timp ce Pentagonul va avea dreptul la achiziții de urgență pentru a stimula producția și a reface stocurile de armament. În cele din urmă, o altă clauză din buget cere Pentagonului - cel mai mare consumator instituțional de combustibili fosili din lume - să își utilizeze flota de 170.000 de vehicule non-tactice pe bază de electricitate sau combustibili alternativi până în 2035.

Veniturile uriașe ale companiilor americane

Potrivit Institului Sipri, companiile americane au dominat sectorul apărării, ocupând singure primele cinci locuri la capitolul vânzări. În vârful ierarhiei se află gigantul aerospațial militar Lockheed Martin, cu venituri de 67 de miliarde de euro în 2021.

Medalia de argint revine grupului Raytheon Technologies, care a încasat aproape 42 de miliarde de euro în 2021. Această companie este activă în domeniul aviației militare, dar este cunoscută mai ales pentru că a proiectat mai multe tipuri de rachete pentru armata americană. Compania produce rachete antitanc și antielicopter, precum și arme antirachetă și antiaeriene. Recent, Raytheon Technologies a început să dezvolte rachete hipersonice pentru a încerca să recupereze decalajul față de Rusia și China.

Boeing se află pe trei, cu 35 de miliarde de euro. În sectorul apărării, grupul american este cunoscut mai ales pentru producerea avioanelor de luptă F-15 Strike Eagle și F-18 Super Hornet (dezvoltate anterior de McDonnell Douglas). Compania a produs o multitudine de alte aparate de zbor, cum ar fi bombardierul B-52 și elicopterul de atac Apache. Pe locul patru se află Northrop Grumman, cu vânzări de 31 de miliarde de euro. Compania a prezentat recent noul său bombardier invizibil de generația a șasea: B-21 Raider.

General Dynamics se află pe locul cinci, cu venituri de 30 de miliarde de euro. Acest grup extrem de versatil construiește atât tancuri de luptă, cum ar fi M1 Abrams, cât și submarine nucleare din clasa Columbia.

Citește și Previziunile șocante ale Saxo Bank pentru 2023: Va fi o nebunie!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel