Armele Ucrainei care dau bătăi de cap Rusiei
Autor: Simona Haiduc | 13 ian 2022, 20:25
Un expert american a întocmit un clasament
Un expert american a întocmit un clasament
Se vorbește cu atâta ușurință despre un iminent război cu Rusia, la doi pași de România, de parcă s-ar vorbi depre o ieșire pașnică la iarbă verde. Totuși, chiar este posibil ca un astfel de conflict să fie declanșat cu bună intenție? Unii răspund afirmativ, alții resping cu fermitate acest scenariu, precizând însă că accidental, totul este posibil.

Între timp însă, toate aceste discuții sunt beneficie pentru industria apărării de pretutindeni, marii producători de arme, centrele de cercetare și testare folosind situația dată ca justificare pentru a cere și mai mulți bani de la stat, pentru a dezvolta arme tot mai performante și înfricoșătoare. Ce potențial are însă armata Ucrainei, în jurul căreia se învârt cele mai multe dintre speculațiile legate de război. 

Abordând subiectul într-o revistă de specialitate, expertul american Brent Eastwood, scrie, printre altele, că autoritățile de la Kiev dispun de cinci arme care ar permite trupelor ucrainene să se confrunte eficient cu armata rusă.

Pe primul loc a fost plasat tancul T-64BV. Eastwood spune că Forțele Armate ale Ucrainei au în arsenal 210 de astfel de mașini de luptă, dotate cu cele mai moderne echipamente.

Armata Kievului deține, de asemenea, sistemele de rachete antitanc FGM-148 Javelin. Principalul său avantaj este că operatorul nu trebuie să o țintească foarte atent, deoarece racheta găsește singură ținta.

Citește și Expert rus avertizează: Finlanda și Suedia vor REGRETA amarnic

Citește și Situația din Ucraina, comparată cu criza rachetelor din Cuba

În aceeași categorie de arme antitanc performante, Eastwood a inclus sistemul de rachete Stugna-P dezvoltat în Ucraina. Nu se ridică la nivelul Javelin-ului american, dar este mult mai ieftin, iar industria ucraineană le poate produce în număr mare. 

Următoarea armă "deosebit de mortală" a forțelor armate ucrainene, este lansatorul de rachete multiple ucrainean Olkha-M de 300 mm.

Pe locul cinci, expertul american a plasat obuzierul autopropulsat 2S22 Bogdana, de 155 mm. Eastwood definește această armă o "curiozitate", pentru că, deși are roți, nu șenile, are capacitatea de a limita ofensiva trupelor rusești. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?