Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Președintele Armeniei, Vahagn Khachaturyan, a semnat sâmbătă Statutul de la Roma, tratatul care a creat și guvernează Curtea Penală Internațională, în pofida avertismentelor Rusiei împotriva acestui demers.
Khachaturyan a afirmat într-o declarație că a semnat tratatul "recunoscând retroactiv jurisdicția Curții Penale Internaționale (CPI) de către Republica Armenia".
Ratificarea are loc în contextul în care relațiile dintre Armenia și vechiul său aliat, Rusia, s-au înrăutățit din cauza furiei Erevanului față de presupusa inacțiune a Rusiei în ceea ce privește protejarea etnicilor armeni din ceea ce a fost regiunea separatistă Nagorno-Karabah din Azerbaidjan.
Etnicii armeni au reușit să își apere autonomia timp de aproape trei decenii în regiune, dar o ofensivă fulgerătoare a Azerbaidjanului în septembrie i-a forțat pe luptătorii armeni să cedeze într-o zi controlul asupra republicii nerecunoscute.
Mai mult de jumătate din populația din regiune a fugit în Armenia, iar guvernul separatist a anunțat că regiunea va înceta să mai existe până la sfârșitul acestui an.
Rusia a intermediat un acord în 2020, când au izbucnit luptele dintre cele două foste republici sovietice, războiul încheindu-se atunci la șase săptămâni după ce a început.
Forțele ruse de menținere a păcii au fost apoi trimise în regiune ca parte a acordului de încetare a luptelor, un acord care era deja considerat o pierdere pentru guvernul armean. Când trupele azere au atacat din nou luna trecută, forțele rusești nu au intervenit.
Relațiile dintre Rusia și Armenia se înrăutățesc
Parlamentul Armeniei a votat la începutul acestei luni pentru a adera la CPI, Moscova calificând luna trecută efortul Erevanului de a adera la CPI drept un "pas neprietenos". Ministerul rus de Externe l-a convocat și pe ambasadorul Armeniei.
Țările care au semnat și ratificat Statutul de la Roma sunt, cel puțin teoretic, obligate să îl aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, care a fost pus sub acuzare pentru crime de război legate de deportarea copiilor din Ucraina, dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor.
Moscova nu recunoaște jurisdicția curții și nici nu își extrădează cetățenii, iar inculparea lui Putin a făcut ca Kremlinul să critice și mai deschis curtea.
Khachaturyan a semnat Statutul de la Roma după ce premierul armean Nikol Pashinyan a lipsit de la un summit la care a participat Putin în Kârgâzstan săptămâna aceasta pentru fostele state membre ale Uniunii Sovietice.
Armenia susține că aderarea la CPI i-ar permite să investigheze ceea ce numește crime de război comise de Azerbaidjan în timpul ofensivei sale fulgerătoare pentru a recupera controlul asupra Nagorno-Karabah.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...