ASF: Activele nete ale fondurilor de investiţii au scăzut cu 5,5% în iunie, la 17,25 miliarde lei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii locale s-au situat la o valoare de aproximativ 17,25 miliarde lei în iunie, în scădere cu 5,5% comparativ cu luna precedentă, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

La finalul lunii iunie 2022, activele nete aferente tuturor categoriilor de fonduri locale de investiţii au scăzut comparativ cu luna precedentă.

Astfel, în iunie 2022, fondurile deschise de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix deţineau cea mai mare pondere în total active nete aferente fondurilor deschise de investiţii (circa 54%), iar categoria "alte fonduri" deţinea o cotă de piaţă de aproximativ 22%. 

Citește și: Impozitare majorată a dividendelor și fondurilor de pensii. Măsura se aplică din 2023

Modificările Codului fiscal care au fost făcute prin OUG 16/2022 vizează majorarea impozitelor fondurilor de pensii și a dividendelor.

Modificarea la impozitarea dividentelor cuprinsă de OG nr. 16/202 este creșterea impozitului de la 5 la 8%. Noul impozit se va aplica veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023. Cota majorată se aplică pentru dividendele plătite către alte persoane juridice și pentru dividendele plătite către persoane fizice rezidente sau nerezidente.

Actualmente, impozitul pe dividende și celelalte reguli de la art. 43 nu se aplică în cazul în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă persoana juridică română care primeşte dividendele deţine, la data plăţii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioadă de un an împlinit până la data plăţii acestora inclusiv. Guvernul a schimbat însă această excepție, în sensul că, la data plății dividendelor, pentru a nu se aplica impozitarea de 8%, fiecare dintre persoanele juridice trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a) persoana juridică beneficiară a dividendelor:

(i) deține minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice române care plăteşte dividendele, pe o perioadă de un an împlinit până la data plății acestora inclusiv;

(ii) este constituită ca o „societate pe acțiuni”, „societate în comandită pe acțiuni”, „societate cu răspundere limitată”, „societate în nume colectiv”, „societate în comandită simplă” sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflată sub incidența legislației române;

(iii) plătește, fără posibilitatea unei opțiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;

b) persoana juridică care plăteşte dividendele:

(i) este constituită ca o „societate pe acțiuni”, „societate în comandită pe acțiuni”, „societate cu răspundere limitată”, „societate în nume colectiv”, „societate în comandită simplă” sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflată sub incidența legislației române;

(ii) plătește, fără posibilitatea unei opțiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.

Aceste noi condiții privind dividendele distribuite persoanelor juridice enumerate mai sus se aplică însă în 3 zile de la publicarea ordonanței, adică din 18 iulie 2022.

În fine, noul impozit se aplică și dividendelor distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel