ASF avertizează asupra criptoactivelor: Riscante și speculative

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Criptomonezile sunt extrem de riscante
Criptomonezile sunt extrem de riscante
Unele criptoactive sunt extrem de riscante şi speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenţi la riscurile ridicate existente în cazul cumpărării sau deţinerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toţi banii investiţi, avertizează reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, aşa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare. În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacţionării de criptoactive, aceştia nu beneficiază de protecţia şi garanţiile asociate cu serviciile financiare reglementate", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare şi furnizorii de portofele digitale trebuie să respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

În septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat un pachet privind finanţele digitale, care include strategia privind finanţele digitale şi propuneri legislative privind criptoactivele şi rezilienţa digitală. Prin acest pachet, CE îşi propune să sprijine dezvoltarea competitivă a sectorului financiar al UE şi să ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurând în acelaşi timp protecţie consumatorilor şi stabilitate pieţelor.

"Reamintim consumatorilor că propunerea este încă în discuţie, fiind supusă procesului co-legislativ şi, prin urmare, consumatorii nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanţiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislaţie UE", se mai spune în comunicat.

Citește și: Modificările aduse legii RCA scot ȘOFERII la PROTEST

De asemenea, reprezentanţii ASF aduc în atenţie şi menţiunile existente în cadrul raportului privind tendinţele, riscurile şi vulnerabilităţile al Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), la ale căror lucrări ASF participă în mod activ, raport care reţine unele aspecte cu privire la criptoactive. Printre aceste aspecte se numără: impactul COVID-19 care continuă să alimenteze digitalizarea, cu rezultate pozitive pentru consumatori şi firme, dar, în acelaşi timp, cu provocări şi riscuri, în special legate de rezilienţa cibernetică.

Totodată, în spaţiul cripto, preţul Bitcoin este la maxim istoric, alimentat de cererea puternică a investitorilor, rapoarte de ştiri pozitive şi aşteptări ca activele cripto să ajungă în cele din urmă să fie acceptate pe scară largă, inclusiv din punct de vedere al reglementării.

Pe de altă parte, evoluţiile în domeniul monedelor stabile (stable-coins) globale continuă să fie în vizorul reglementatorilor, în timp ce sentimentul faţă de monedele digitale ale băncilor centrale se îmbunătăţeşte.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel