ASF, despre acuzațiile legate de sancțiunile aplicate Euroins
Autor: Matei Ion
Data publicării:
ASF a autorizat prima platformă de crowdfunding din România
ASF a autorizat prima platformă de crowdfunding din România
Măsurile dispuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la Societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. au fost decise prin încadrarea faptelor, conform dispoziţiilor legale, iar la aplicarea sancţiunilor s-a ţinut cont de criteriile de gradualizare şi de dispoziţiile derogatorii în materie de asigurări, în sensul că amenda se aplică pentru fapta cea mai gravă, a informat joi instituţia.

"ASF respinge cu fermitate acuzaţiile aduse cu privire la modalitatea în care a valorificat rezultatele controlului periodic desfăşurat la Societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. Măsurile au făcut obiectul comunicărilor publice ale ASF din data de 12.02.2020 şi din data de 13.02.2020. Măsurile au fost dispuse prin încadrarea faptelor, conform dispoziţiilor legale, iar la aplicarea sancţiunilor s-a ţinut cont de criteriile de gradualizare şi de dispoziţiile derogatorii în materia asigurărilor, aşa cum sunt prevăzute la articolul 163 din Legea 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, care prevăd că atunci când sunt săvârşite mai multe fapte contravenţionale amenda se aplică pentru fapta cea mai gravă", se precizează în comunicatul ASF, transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, activitatea de investiţii realizată de Societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, în perioada vizată de acţiunea de control, a fost verificată şi au fost dispuse atât măsuri de remediere, cât şi măsuri administrative contravenţionale.

"Fapta referitoare la investiţii a fost considerată ca fiind una de gravitate ridicată şi a stat la baza aplicării sancţiunii cu amendă în cuantum de 500.000 lei", subliniază instituţia.

Pe de altă parte, ASF menţionează că măsurile dispuse, ce vizează aspectele constatate, sunt supuse controlului de legalitate de către instanţele de judecată competente.

"Apreciem că informaţiile au fost diseminate în spaţiul public prin redarea incompletă a argumentaţiei ce a stat la baza actului de sancţionare. ASF este, conform legii, singura autoritate în măsură să se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor şi analizelor care stau la baza emiterii deciziilor sale. Autoritatea nu a acţionat şi nu va acţiona în niciun caz la presiunea vreunei entităţi publice sau private pentru îndeplinirea actelor de reglementare şi supraveghere a pieţelor financiare non-bancare", se mai arată în comunicatul citat.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel