ASF testează tehnologia blockchain
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) și-a asumat, începând cu jumătatea anului 2020, un obiectiv important referitor la accelerarea digitalizării activității instituției pentru a veni atât în sprijinul entităților din piață, cât și al consumatorilor.

Un prim proiect dezvoltat în acest sens este implementarea portalului de autorizări, un instrument online care facilitează procesul de autorizare pe piața financiară non-bancară. Astfel, persoanele și entitățile care vor să depună un dosar în vederea autorizării nu mai sunt nevoite să se deplaseze la sediul Autorității, iar volumul de documentație letrică este diminuat. Prin implementarea acestui proiect au fost urmărite simplificarea și eficientizarea tuturor activităților de autorizare derulate de către A.S.F.

De asemenea, Autoritatea a derulat un proiect pilot de testare a tehnologiei blockchain cu scopul îmbunătățirii proceselor de lucru și reducerii volumului de date și informații prelucrate manual, în interacțiunea cu entitățile raportoare din piața de capital. În urma acestui demers, a fost constatat faptul că procesele de raportare și colectare de date, existente la nivelul instituției, pot fi îmbunătățite, digitalizate și securizate cu succes folosind tehnologia blockchain. Soluția informatică dezvoltată are drept scop reformarea modului de lucru în cadrul A.S.F., reinventarea strategică a proceselor interne ale instituției, precum și eficientizarea semnificativă a colaborării și a comunicării inter-instituționale.

”Accelerarea procesului de digitalizare la nivelul activității Autorității de Supraveghere Financiară reprezintă unul dintre obiectivele majore ale instituției. În secolul XXI nu mai putem fi eficienți și nu mai putem răspunde prompt nevoilor pieței și ale cetățeanului dacă nu utilizăm tehnologia în tot ceea ce facem zi de zi. Digitalizarea îmbunătățește substanțial procesele de lucru și aduce beneficii cuantificabile pentru entitățile din piața financiară non-bancară și pentru consumatori”, a declarat domnul Nicu Marcu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

***

Tehnologia blockchain s-a evidențiat în ultimii ani printr-o serie de beneficii tehnice și conceptuale care se dovedesc a avea un impact major în ceea ce privește guvernarea interacțiunii utilizatorilor și organizațiilor cu produsele software și securitatea datelor pe care aceștia le operează.

Citeşte şi: 11 aprilie, Zilei Educaţiei Financiare. Nicu Marcu (ASF): implicaţii fundamentale în dezvoltarea societăţii româneşti

Beneficiile potențiale ale blockchain-ului se referă la îmbunătățirea transparenței și trasabilității tranzacțiilor, creșterea nivelului de încredere a participanților într-o anumită piață, întărirea conformității cu reglementările, dar și reducerea costurilor de tranzacție între părți, prin eliminarea necesității de a deține documente pe suport de hârtie. Totodată, această tehnologie consolidează imuabilitatea și securitatea datelor și funcționează ca un instrument de prevenție. Datorită acestor caracteristici, tehnologia blockchain ar putea promova un comportament responsabil în afaceri.

Tehnologiile inovative schimbă treptat interacțiunea cu piețele financiare, remodelează domenii, precum economia, finanțele, asigurările sau valorile mobiliare și modifică modul de raportare la acestea, informează ASF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel