După ce carantina a provocat o contracţie de 15% în prima jumătate a anului 2020, comerţul mondial şi-a revenit în a doua jumătate a anului, în condiţiile în care în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei comerţul cu bunuri a crescut cu 8%, subliniază UNCTAD. Această revenire se datorează în principal ţărilor în curs de dezvoltare, în special celor din estul Asiei, unde comerţul cu bunuri a crescut cu 12% în ritm anual în trimestrul patru, relatează Agerpres.
"Economiile din estul Asiei au fost în fruntea procesului de revenire cu o creştere solidă a exporturilor şi majorarea cotei pe piaţa mondială, deoarece au putut să facă faţă mai bine provocărilor pandemiei", subliniază UCTAD, adăugând că majoritatea sectoarelor manufacturiere şi-au revenit în trimestrul patru, exceptând energia şi transporturile.
Cu toate acestea, la finele anului trecut comerţul cu servicii a stagnat la nivelul înregistrat în trimestrul al treilea din cauza continuării restricţiilor de călătorie, susţine raportul UNCTAD. Pe ansamblu, comerţul global de bunuri a scăzut cu 6% în anul 2020, un declin semnificativ dar care este totuşi cu 10,5 puncte procentuale mai bun decât colapsul înregistrat de comerţul cu servicii.
Citește și: Aceste tichete se vor taxa. Măsură cerută de Ministerul Finanțelor
UNCTAD avertizează că revenirea comerţului mondial ar urma să încetinească din nou în primul trimestru din 2021 deoarece pandemia de coronavirus va continua să perturbe industria călătoriilor. Pentru primul trimestru din 2021, UNCTAD mizează pe o scădere de 1,5% a comerţului cu bunuri comparativ cu trimestrul precedent şi o scădere de 7% a comerţului cu servicii, dar precizează că prognozele sale sunt nesigure din cauza pandemiei şi a incertitudinilor cu privire la pachetele de stimulare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Nicușor Dan în...
UE propune G7 scăderea...
Ministrul francez al...
Banca Națională a României a...
Kremlinul a criticat dur, luni,...
Fraudă de 1,7 milioane de lei în domeniul comerţului cu...
Costul banilor scade ușor pe...
Bursa de la București urcă puternic după alegeri:...
Compania financiară britanică Revolut a anunţat luni că...
La trei ani de REPowerEU,...
Moneda națională se apreciază...
Tranzacțiile imobiliare au...
ANAF, atenţionare pentru...
Loteria Română lansează o nouă ediție a „Lozului...
Economia subterană din România...
Statul oferă până la 37.000 de...
După aderarea la Uniunea...
Valoarea maximă rămâne 800 de...
Motocicletele și...
Statele Unite pierd ultimul...