Asia, marele câștigător al reconfigurării comerțului mondial

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Configurația finală va depinde inclusiv de rezultatul celor două războaie
Configurația finală va depinde inclusiv de rezultatul celor două războaie
Cum va arăta comerțul mondial peste zece ani? Un exercițiu de imaginație bazat pe o analiză aprofundată efectuat de experții firmei internaționale de consultanță Boston Consulting Group (BCG), studiu ale cărui rezultate au fost publicate luni. Sunt deja în plină reorganizare fluxurilor comerciale între țări.

China și vecinii ei ar urma să beneficieze considerabil de o creșterii a comerțului lor în următorii zece ani. La rândul ei, zona de liber schimb nord-americană va cunoaște o mai mare integrare, scrie cotidianul economic Les Echos.

Alți factori dictează mersul lucrurilor

După cum subliniază François Candelon, director global al Institutului BCG Henderson, „am trecut de la un circuit de Formula 1, unde nivelul costurilor de producție a modelat lanțurile valorice, la un circuit de raliuri, unde prioritare devin asigurarea și rezistența lanțurilor de aprovizionare”. Tensiunile geopolitice actuale, riscurile legate de climă și dezastrele naturale pe care le pot provoca sunt factori care dictează, acum, deciziile de investiții și, în cele din urmă, fluxurile comerciale.

Regionalizarea comertului

Pentru BCG, comerțul global va continua să crească, în medie cu  2,8% pe an. Apar două tendințe majore. China își va extinde substanțial comerțul cu țările ASEAN (în plus, 616 miliarde de dolari în zece ani). Se estimează că fluxurile dintre Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite vor crește cu aproape 320 de miliarde de dolari. Tot pe un trend ascendent se vor înscrie și schimburile comerciale dintre SUA și Mexic, cu un plus de 300 de miliarde de dolari. În schimb, va scădea consistent comerțul dintre China și Statele Unite, pe de o parte, între Uniunea Europeană și Rusia, pe de altă parte.

„Într-adevăr, asistăm la o regionalizare a comerțului, cu un potențial mai puternic în America de Nord, unde cele trei țări din zona de liber schimb USMCA sunt mai puțin integrate decât Uniunea Europeană”, explică François Candelon. Țările din Asia de Sud-Est vor fi printre marii câștigători în noua ordine comercială globală. În ansamblul lui, comerțul ASEAN va crește cu 1,2 trilioane de dolari în următorii zece ani.

Pe măsură ce companiile non-chineze își reevaluează lanțurile de aprovizionare, unele schimburi comerciale dintre China și țările occidentale se vor deplasa frecvent către țările apropiate Chinei. Numai comerțul dintre țările ASEAN și China va înregistra o creștere impresionantă de peste 600 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

În opinia lui François Candelon, în cazul în care China va pierde competitivitatea costurilor, va continua să exercite o influență puternică asupra comerțului global. „Este posibil ca în termen de doi-trei ani, comerțul Chinei cu țările din sud să îl depășească pe cel cu țările dezvoltate. Dacă India și Mexic vor avea grijă să nu depindă prea mult de China pentru comerțul lor, alte țări din sud vor acorda prioritate creșterii economice”, explică expertul. .

Fără decuplare Europa/China

Statele Unite își vor reduce dependența de China. Nu va fi cazul Uniunii Europene, ale cărei schimburi comerciale cu Beijingul va spori cu peste 130 de miliarde de dolari în următorul deceniu. „Europa are nevoie de China, chiar dacă numai pentru pământurile sale rare”, observă François Candelon.

Acest studiu extrapolează tendințele deja bine identificate care funcționează astăzi. De exemplu, faptul că UE și Statele Unite nu vor mai avea comerț cu Rusia, cu excepția proviziilor lor esențiale. De asemenea, nu se așteaptă ca UE să încheie un nou acord comercial major în următorii zece ani. Dar scenariile menționate ar putea fi perturbate „în funcție de rezultatul alegerilor americane din noiembrie sau de evoluția războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu”, avertizează François Candelon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel