Asigurații, puși să-și plătească serviciile medicale. Modificare de legislație
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O serie de servicii din spitalele private vor trebui plătite de asigurați
O serie de servicii din spitalele private vor trebui plătite de asigurați
Guvernul intenționează să pună pacienții spitalelor private să plătească diferența dintre costul tratamentului de care beneficiază și sumele pe care le decontează Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ca urmare a asigurărilor plătite de către respectivii pacienți. Ministrul Sorin Pintea susține că nu este vorba de reintroducerea coplății în sistemul sanitar, ci de scoatere din ”zona gri” a unor tarife care erau percepute și până acum de către spitalele private, sub formă de taxe precum cele pentru ”servicii hoteliere”.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care este modificată Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Astfel, este modificat articolul 230 care se referă la drepturile asiguraților. ”La articolul 230 alineatul (2), lit. e) se modifică și va avea următorul cuprins: e) să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale”, se arată în proiect.

Mențiunea referitoare ”contribuția personală” va da posibilitatea spitalelor să perceapă legal bani în plus de la pacienți, chiar dacă acești sunt asigurați.

Citește și: Topul clinicilor private. O afacere în expansiune

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a negat că proiectul reintroduce coplata serviciilor medicale. ”Pe înţelesul tuturor: Spitalul Arad are un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru plata serviciilor medicale cu un tarif. Pe de altă parte, mai are un act adiţional pentru plata majorărilor salariale aprobate de la 1 martie 2018. Deci tariful real pe care îl decontăm spitalului public este tariful din contract plus acele majorări salariale, pentru că salariile tot în tarif intră. Pentru furnizorii privaţi nu am majorat tarifele de ani de zile, dar nici nu îi lăsam să încaseze valoarea reală, deşi noi ca stat recunoaştem că plătim în plus pentru unităţile publice. Atunci, prin această modificare a Legii Sănătăţii, permitem furnizorilor privaţi să încaseze o diferenţă dintre ceea ce încasează de la Casa de Asigurări şi costul real al serviciului”, a declarat Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul a spus că ”oricum pacienţii plăteau la privat, dar privatul era undeva în zona gri, inventa tot felul de taxe, servicii hoteliere de o mie de lei pe noapte, tocmai pentru a acoperi costul real”. ”De aceea permitem furnizorului privat să încaseze de la pacient nu coplată, ci o diferenţă de valoare. Am rămas surprinsă de afirmaţia că Guvernul introduce coplata. Nici vorbă! Este o solicitare a privaţilor de doi-trei ani de zile, am avut nenumărate întâlniri, negocieri (...) Permitem furnizorului privat să încaseze legal, nu în zona gri, diferenţa dintre serviciul decontat de Casă şi valoarea reală”, a mai precizat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel