Astfel că pentru o anumitp categorie de animale de companie, legislația actuală impune încheierea obligatorie a unei asigurări de răspundere civilă.
Mai precis, în cazul în care o persoană are un câine dintr-o rasă considerată periculoasă trebuie să încheie o astfel de asigurare, altfel risca să plătească o amendă de până la 1.500 de lei.
Ordonanța de Urgență 55/2002 reglementează deținerea unor astfel de câini care sunt considerate rase periculoase sau agresive.
Câini din categoria celor periculoși sunt considerați cei din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog câr și câinii proveniţi din încrucişarea acestora cu alte rase.
Pentru a deţine un câine periculos din categoria I, o persoană fizică trebuie să aibă minimum 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu, plus că nu trebuie să aibă nicio condamnare pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
Proprietarii acestor anumale trebuie să-şi înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, să aibă acasă o plăcuţă cu avertismentul "Câine periculos". Totodată aceștia trebuie să depună la sediul poliţiei de care aparține cu domiciliul o copie a adeverinţei eliberată de Asociaţia Chinologică Română din care rezultă încadrarea câinelui în categoria I de câini periculoşi și o declaraţie pe propria răspundere care să cuprindă următoarele date:
numărul de identificare al câinelui (aplicat prin tatuare sau microcip);
efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor;
efectuarea sterilizării câinelui;
existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câine.
Câinii declarați periculoși de legislația în vigoare au accesul interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice (excepţie fac drumurile publice şi căile de acces către acestea). Totodată, accesul în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis doar dacă animalele poartă botniţă şi sunt ţinute în zgardă şi lesă sau ham.
Proprietarii care nu înregistrează câinii periculoşi din categoria I la Asociaţia Chinologică Română sau cei care nu depun la poliţie adeverinţa şi declaraţia pe propria răspundere (din care să reiasă, printre altele, existenţa poliţei de asigurare) riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei. Aceeaşi amendă este valabilă şi pentru cei care nu-şi sterilizează câinii. În fine, dacă îşi duc animalele prin locuri în care acestea au accesul interzis sau dacă nu respectă obligaţia de a le pune botniţă şi zgardă şi lesă sau ham, proprietarii de câini periculoşi din categoria I pot fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...