Asigurare obligatorie. Nicoleta Radu (PAID): Puțini știu ce s-a întâmplat după cutremurele din Gorj și Arad

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nicoleta Radu
Nicoleta Radu
EXCLUSIV
Nicoleta Radu, director general PAID România, a explicat cum ajută asigurările obligatorii să se facă față unor evenimente majore, cum ar fi, spre exemplu, un mare cutremur. 

”Este un adevăr care nu mai trebuie demonstrat, faptul că România este expusă riscurilor naturale. Vorbim aici, cu precădere, despre cutremure, pentru că acesta este riscul major la care este expusă România. Expunerea mare pe care România o are la cutremur ar putea genera și pierderi economice extrem de importante. Nici o comunitate, nici un guvern, oricât de dezvoltat ar fi, nu ar putea să facă față evenimentelor care generează pierderi de miliarde de euro, de zeci de miliarde de euro. Drept pentru care fiecare guvern gândește cum să-și protejeze mai bine cetățenii, pentru ca, în astfel de situații, comunitățile și indivizii să devină mai reziliente, mai rezistente, mai puternice în fața acestor evenimente”, a spus Nicoleta Radu în cadrul dezbaterilor desfășurate sub titlul generic ”Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi”. 

În România, a continuat Directorul general al PAID România, ”am avut această oportunitate de a crea un sistem al asigurărilor obligatorii, menit să protejeze cetățenii proprietari de locuințe în fața unor asemenea evenimente. Acest proiect a fost elaborat în urmă cu 13 ani și a avut la bază consultanța Băncii Mondiale”, a precizat Nicoleta Radu. 

Potrivit spuselor sale, după evenimentele din Turcia și Siria, unde pierderile au fost uriașe în ambele țări și ar trebui să ne gândim noi ”foarte serios, cum am putea face față unui asemenea eveniment, în România au avut loc evenimentele din Gorj și Arad. Este greu de crezut și foarte puțină lume știe că la cutremurul care a avut epicentrul în Gorj au fost aproape 2000 de dosare de daună pe care le-a gestionat compania noastră și am plătit peste 3 milioane de euro daune. Iar pentru evenimentul din Arad, considerat, aparent, ca având un impact mic, avem undeva spre 500 de dosare de daună și s-au plătit deja peste 2,5 milioane de lei. Iată că aceste evenimente, chiar dacă par mici, generează daune, generează pagube pentru populație și generează probleme pentru autoritățile locale. 

Pentru că, de ce să nu spunem, acest sistem al asigurărilor obligatorii a fost creat și pentru a lua de pe umerii autorităților locale povara gestionării acestor evenimente, respectiv asigurării de fonduri pentru reconstrucția locuințelor post-dezastru. Cam aceasta este rațiunea pentru ca fost creat acest sistem. Este important că îl avem, este important să știm cum să îl folosim, pentru că numai dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în Turcia, unde pierderile s-au ridicat la peste 100 de miliarde de dolari, dar și ce s-a întâmplat în ultimul an la nivel mondial, când, dezastrele naturale au provocat pierderi de peste 300 de miliarde de dolari. Deci, este greu de presupus că România ar putea face față unui eveniment de o asemenea anvergură fără un ajutor privat care să asigure reconstrucția.

Despre asta este vorba în asigurare. Asigurarea este acel mecanism de protecție care îți aduce imediat fondurile pentru a reconstrui”, a mai spus Nicoleta Radu, director general PAID România, în cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group -  Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi’’. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel