Asigurare obligatorie. Nicoleta Radu (PAID): Puțini știu ce s-a întâmplat după cutremurele din Gorj și Arad

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nicoleta Radu
Nicoleta Radu
EXCLUSIV
Nicoleta Radu, director general PAID România, a explicat cum ajută asigurările obligatorii să se facă față unor evenimente majore, cum ar fi, spre exemplu, un mare cutremur. 

”Este un adevăr care nu mai trebuie demonstrat, faptul că România este expusă riscurilor naturale. Vorbim aici, cu precădere, despre cutremure, pentru că acesta este riscul major la care este expusă România. Expunerea mare pe care România o are la cutremur ar putea genera și pierderi economice extrem de importante. Nici o comunitate, nici un guvern, oricât de dezvoltat ar fi, nu ar putea să facă față evenimentelor care generează pierderi de miliarde de euro, de zeci de miliarde de euro. Drept pentru care fiecare guvern gândește cum să-și protejeze mai bine cetățenii, pentru ca, în astfel de situații, comunitățile și indivizii să devină mai reziliente, mai rezistente, mai puternice în fața acestor evenimente”, a spus Nicoleta Radu în cadrul dezbaterilor desfășurate sub titlul generic ”Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi”. 

În România, a continuat Directorul general al PAID România, ”am avut această oportunitate de a crea un sistem al asigurărilor obligatorii, menit să protejeze cetățenii proprietari de locuințe în fața unor asemenea evenimente. Acest proiect a fost elaborat în urmă cu 13 ani și a avut la bază consultanța Băncii Mondiale”, a precizat Nicoleta Radu. 

Potrivit spuselor sale, după evenimentele din Turcia și Siria, unde pierderile au fost uriașe în ambele țări și ar trebui să ne gândim noi ”foarte serios, cum am putea face față unui asemenea eveniment, în România au avut loc evenimentele din Gorj și Arad. Este greu de crezut și foarte puțină lume știe că la cutremurul care a avut epicentrul în Gorj au fost aproape 2000 de dosare de daună pe care le-a gestionat compania noastră și am plătit peste 3 milioane de euro daune. Iar pentru evenimentul din Arad, considerat, aparent, ca având un impact mic, avem undeva spre 500 de dosare de daună și s-au plătit deja peste 2,5 milioane de lei. Iată că aceste evenimente, chiar dacă par mici, generează daune, generează pagube pentru populație și generează probleme pentru autoritățile locale. 

Pentru că, de ce să nu spunem, acest sistem al asigurărilor obligatorii a fost creat și pentru a lua de pe umerii autorităților locale povara gestionării acestor evenimente, respectiv asigurării de fonduri pentru reconstrucția locuințelor post-dezastru. Cam aceasta este rațiunea pentru ca fost creat acest sistem. Este important că îl avem, este important să știm cum să îl folosim, pentru că numai dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în Turcia, unde pierderile s-au ridicat la peste 100 de miliarde de dolari, dar și ce s-a întâmplat în ultimul an la nivel mondial, când, dezastrele naturale au provocat pierderi de peste 300 de miliarde de dolari. Deci, este greu de presupus că România ar putea face față unui eveniment de o asemenea anvergură fără un ajutor privat care să asigure reconstrucția.

Despre asta este vorba în asigurare. Asigurarea este acel mecanism de protecție care îți aduce imediat fondurile pentru a reconstrui”, a mai spus Nicoleta Radu, director general PAID România, în cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group -  Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi’’. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel