Ce este asigurarea riscului de război?
Asigurarea riscului de război este posibilă și întâlnită în piață pentru o serie de forme de asigurare cum ar fi: asigurările cargo în transportul de mărfuri internaționale, asigurări de aviație și maritime pentru transportul de mărfuri și persoane sau asigurările de trade credit pentru riscul de neîncasare a creanțelor comerciale la exportul de bunuri. Toate aceste tipuri de asigurări au o caracteristică specifică, respectiv aceea că bunurile asigurate (avioane, vapoare, mărfuri) se deplasează pe teritorii vaste dintr-o țară în altă și astfel sunt supuse oricând riscului de a fi “prinse” în mijlocul unui conflict armat în faza incipientă a acestuia și implicit sunt avariate sau chiar distruse. Clauză de acoperire a riscului de război include și alte riscuri similare cum ar fi riscuri politice, naționalizare, sechestrare, expropriere, confiscare, etc și are acoperire globală ,cu excepția statelor sau teritoriilor unde conflictul este în derulare. Exemple de țări excluse din această acoperire specială sunt statele supuse sancțiunilor ONU, Siria, Iran, Irak, Afghanistan și mai nou Ucraina.
Ce se întâmplă în cazul în care un conflict devine de notorietate?
Din momentul în care conflictul militar a devenit de notorietate într-o anumită țară sau regiune, asigurătorul notifica în scris asiguratul asupra extinderii zonei de excludere a acoperirii în acele teritorii. Acest procedeu este unul firesc, pentru că una este să pleci către o țară de destinație unde este pace și când ajungi acolo să fie deja război și altă este să trimiți nava în voiaj după ce războiul a izbucnit și este în plină desfășurare.
Care sunt formele de asigurare în care riscul de război este exclus?
Riscul de război este exclus din contractele de asigurare nu doar în România, ci peste tot în lume. Practic, asigurătorii nu vor despăgubi daunele cauzate în mod direct sau indirect de război, ci doar pe cele menționate în contract. Este important că asigurații să citească cu atenție contractul de asigurare, atât în ceea ce privește acoperirile, cât și excluderile. Principalele forme de asigurare deținute de clienți din România care exclud riscul de război sunt asigurările de viață, asigurările de sănătate, de proprietate, indiferent dacă sunt case, clădiri de birouri, fabrici și uzine sau asigurări CASCO pentru mașini. În aceste cazuri, riscul de război este un risc categoric exclus. Pentru că un război este atât de distructiv că incidență, încât nu se poate stabili o prima de asigurare care să acopere aceste pagube incomensurabile.
Ce ne puteți spune despre persoanele fizice?
În cazul persoanelor fizice, nu există asigurare pentru riscul de război. Este important să înțelegem faptul că în caz de război asigurările rămân valabile pentru riscurile asigurate, cu precizarea că daunele provocate direct sau indirect de efectele războiului sunt excluse. Spre exemplu într-o asigurare de sănătate nu se vor acoperi cheltuielile medicale pentru rănile provocate de explozii, obuze, proiectile dar se vor despăgubi cheltuielile medicale pentru orice altă boală care nu are legătură cu efectele războiului, conform planului de acoperire pe care îl deține asiguratul.
Un caz particular în asigurarea de persoane este asigurarea pentru riscurile de răpire și extorcare. Această asigurare specială este încheiată în mod uzual de către companiile care își trimit angajații să lucreze în companii situate în zone de conflict, fie el civil sau militar. Asigurații acestor polițe nu participă la vreo confruntare militară în acea țară, dar pot fi victime colaterale ale unor conjuncturi. Această polița acoperă cheltuielile necesare recuperării persoanelor din zona de conflict precum și a cheltuielilor medicale legate de recuperarea medicală a acestora dacă au suferit accidentări sau vătămări corporale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...