Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Potrivit articolului 58 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, președintele asociației de proprietari poate fi remunerat, la fel ca membrii comitetului executiv, pe baza unui contract de mandat, "conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, consemnată în procesul-verbal”, notează avocatnet.ro.
De asemenea, potrivit art. 64, alin. (4) din aceeași lege, administratorii își pot desfășura activitatea fie pe bază de contract individual de muncă, fie în baza unui contract de prestări servicii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. În scopul administrării și întreținerii, asociația de proprietari poate să încheie, în numele proprietarilor, contracte de administrare, cu titlu oneros, cu persoane fizice, persoane fizice autorizate sau cu persoane juridice.
În ceea ce privește alegerea cenzorului, acesta poate fi ales dintre membrii asociației de proprietari. Dacă acest lucru nu este posibil, adunarea generală a proprietarilor mandatează comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociației de proprietari, pe bază de contract individual de muncă sau, după caz, contract de prestări de servicii.
Cenzorul angajat al asociației de proprietari este remunerat pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, consemnată în procesul-verbal, după cum se menționează în Legea nr. 196/2018.
Potrivit art. 76 alin (2) din Codul fiscal, remunerația primită de președintele asociației de proprietari sau de alte persoane, precum cenzorii angajați ai acestor asociații, în baza contractului de mandat, este considerată venit asimilat salariilor.
Așadar, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și remunerației primite de președintele asociației de proprietari sau de alte persoane, precum cenzorii angajați în baza contractului de mandat.
Impozitul lunar se va determina, potrivit Codului fiscal, în cazul remunerației președintelui și a cenzorului unei asociații de proprietari, “prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferență între venitul brut și contribuțiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România”.
Citește și: Viața la bloc. Senatorii au VOTAT. Ce se întâmplă cu plata întreținerii
Contribuțiile sociale datorate obligatoriu, în acest caz, sunt, potrivit Codului Fiscal:
contribuția de asigurări sociale (CAS), în cotă de 25%;
contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), în cotă de 10%.
Un administrator de bloc poate avea un PFA (persoană fizică autorizată), caz în care își plătește singur dările fiscale, conform legislației, sau poate fi angajat cu contract de muncă, situație în care asociația îi plătește contribuțiile obligatorii și impozitele.
Dacă administratorul unei asociații de proprietari are PFA, el este responsabil de propria situație fiscală, completând, în fiecare an, declarația unică pentru a-și achita dările la stat. În funcție de valoarea totală a veniturilor nesalariale obținute de administratorul PFA, acesta poate chiar să nu fie obligat să achite contribuțiile sociale. În acest sens, în cazul în care administratorul estimează că veniturile cumulate din alte surse, pe anul în curs, vor depăși plafonul de cel puțin 12 salarii de bază minime brute pe țară, el datorează CASS și trebuie să depună declarația unică (formularul 212).
În varianta în care administratorul e angajat cu contract de muncă, asociația trebuie să-i plătească toate impozitele și contribuțiile aferente, potrivit Codului fiscal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...