Asteroizii, în pericol. Încă o țară declară război bolizilor spațiali!
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
China vine după SUA, Japonia și UE
China vine după SUA, Japonia și UE
După Statele Unite, Japonia și Uniunea Europeană, a venit rândul Chinei să trimită o sondă spre un asteroid, aderând, astfel, la războiul declarat împotriva acestora bolizi spațiali. Gândită pentru o perioadă de 10 ani, misiunea vizează  asteroidul 2016 H03, un bolid cu diametrul de 41 de metri şi care pluteşte în spaţiu la o distanţă de 5,2 milioane de kilometri faţă de Terra. 

Sonda ar urma să aducă pe Pământ eşantioane recoltate din scoarţa asteroidului, a spus directorul Centrului de explorare şi inginerie spaţială, Liu Jizhong, fără a dezvălui data lansării misiunii. La întoarcere, dispozitivul spaţial se va desface în două module: capsula cu eșantioanele va ajunge pe Terra, în timp ce alt modul își va continua călătoria spațială spre cometa 133P, aflată la peste 300 de milioane de kilometri de planeta noastră.

Liu Jizhong i-a îndemnat pe cercetătorii din lumea întreagă să participe la această expediţie şi să îşi trimită experimentele la bordul sondei chineze. Misiunea chineză survine la câteva luni după ce, în februarie, Japonia a reuşit să asolizeze o sondă spaţială pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri faţă de Terra. Sonda Hayabusa2 plasase deja în octombrie pe asteroidul Ryugu un mic robot franco-german, Mascot. Mascot este considerat fratele mai mic al modulului de asolizare Philae, ale cărui aventuri pe cometa "Ciuri" (peste 500 de milioane de kilometri de Terra) au pasionat mulţimi de oameni din lumea întreagă în 2014.

Asteroizii, în vizorul NASA

La rândul ei, NASA a survolat la începutul lunii ianuarie cu ajutorul sondei sale New Horizons obiectul spaţial Ultima Thule, situat la distanţa fenomenală de 6,2 miliarde de kilometri de Terra, la limita extremă a Sistemului Solar. Ultima Thule este corpul celest cel mai îndepărtat observat vreodată de la mică distanţă (3.500 de kilometri) cu ajutorul unui dispozitiv spaţial. O altă sondă dezvoltată de NASA, Osiris-Rex, a stabilit în decembrie un nou record, plasându-se pe o orbită în jurul asteroidului Bennu, situat la circa 110 milioane de kilometri de noi. Cu un diametru de 500 de metri, Bennu este cel mai mic obiect cosmic în jurul căruia un dispozitiv spaţial a reuşit să se plaseze vreodată pe o orbită apropiată.

Citește și NASA vrea să modifice orbita Lunii. A Pâmântului?

China alocă de acum sume mai mari pentru programele sale spaţiale civile şi militare decât Rusia şi Japonia, cu un buget evaluat de OECD la 8,4 miliarde de dolari în 2017 - al doilea buget spaţial din lume, după cel al Statelor Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Câți bugetari numără România. Numărul lor a scăzut

Numărul lor a scăzut în februarie și, iată, s-a mai...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel