Încotro se îndreaptă Aston Martin? Se pare că direct în decor cu viteză maximă, oricum foarte departe de obiectivele strategice stabilite în primăvara lui 2023.
La acea vreme producătorul își propunea să atingă un flux de numerar neutru sau chiar pozitiv în 2024 și să livreze 17.000 de vehicule, realizând, astfel, un venit de 2 miliarde de lire sterline în 2025.
Rezultatele primului trimestru sunt departe de aceste ținte. Aston a livrat 950 de vehicule în această perioadă, față de 945 în primele trei luni ale anului trecut. În ceea ce privește cifra de afaceri, aceasta s-a ridicat la doar 244 milioane de lire, comparativ cu 268 milioane anul trecut în aceeași perioadă.
Concurență puternică și piață ostilă
Pe lângă aceste rezultate slabe, constructorul britanic se confruntă și cu valul de concurență globală, în special din partea producătorilor chinezi de mașini sport, care oferă prețuri mult mai mici. În același timp, piața americană – unde Aston Martin vindea o treime din vehiculele sale în acest trimestru – s-a închis din cauza barierelor vamale, afectând puternic compania.
În plus, producătorul din Gaydon, Warwickshire, a demonstrat că nu are puterea de stabilire a prețurilor pe care anumiți analiști i-o atribuiau, spre deosebire de Ferrari. Prețul mediu de vânzare al vehiculelor sale a scăzut cu 15% de la începutul anului.
Pierderi în creștere și datorii sufocante
Pierderea înainte de impozitare în primul trimestru a crescut la 80 milioane de lire sterline. În acest ritm, Aston Martin riscă să nu supraviețuiască până la sfârșitul anului. Datoria netă a companiei se ridică la 1,3 miliarde de lire, în creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Costurile aferente acestei datorii reprezintă o povară grea: anul trecut, dobânzile au fost de două ori mai mari decât deja criticata pierdere operațională.
Mai mult, nu trebuie uitat că între 2021 și 2023, valoarea bursieră s-a redus de patru ori. Ceva similar se anunță și pentru 2023 - 2025. Totuși, cu câteva luni în urmă, miliardarul canadian Lawrence Stroll — născut Strulovitch — a reușit o lovitură notabilă, vânzând 5% din echipa de Formula 1 a companiei, evaluând astfel această entitate la peste 1,5 miliarde de lire.
Un tango riscant între cinci jucători
Însă acest refinanțare nu a făcut decât să arunce mai mult numerar pe foc. De la listarea la bursă în 2018, Aston Martin a ars 2,3 miliarde de lire. Patru majorări de capital în cinci ani, în valoare totală de 1,9 miliarde, plus alte 600 de milioane de noi împrumuturi, au menținut compania în viață. Dar cât va mai putea continua?
Excentricul Lawrence Stroll — care și-a construit averea în industria modei, fiind acționar, printre altele, la Tommy Hilfiger — nu are buzunare la fel de adânci ca partenerii lui din fondul suveran saudit, constructorul chinez Geely sau Mercedes. E posibil ca aceștia să i se întoarcă împotrivă, sau să lase Aston Martin să intre, în sfârșit, în faliment.
Acest ciudat tango în cinci promite, așadar, să capete un ritm mult mai intens în săptămânile ce urmează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
IMM-urile din România, afectate...
O intenție dezvăluită de șeful...
Preşedintele SUA, extrem de...
Nouă creştere a indicelui...
Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.
Este o inițiativă a Comisiei...
Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...
Cifra de afaceri din comerţul...
Piețele globale între politică,...
Dolarul american crescut joi,...
Proiectele de acte normative...
Prețurile au afișat o scădere...
Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.
Un sistem considerat învechit și subdimensionat.
Un vis vechi: să înțelegem ce...
Rezerva Federală a Statelor...
Apple pregătește un Safari cu...
Președintele american Donald...
Ministerul Finanțelor lansează...
OUG nr. 29/2025, publicată în...
ROBID și ROBOR cresc...
Parlamentul a adoptat legea...