AstraZeneca, probleme în Germania. Compania, dată în judecată
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Este al doilea astfel de caz
Este al doilea astfel de caz
Este deja al doilea caz mediatizat când un producător de vaccinuri este chemat în instanță. 

Iar primul caz, în care a fost vizată compania BioNTech, s-a întâmplat tot în Germania. Interesant este că ambele demersuri judiciare parcă ar fi trase la indigou, cu excepția firmei împotriva căreia este intentat un proces. Acum, în centrul atenției se află laboratorul farmaceutic AstraZeneca. 

În rest, lucrurile coincid. Chiar și suma solicitată drept despăgubiri este aceeași: cel puțin 150.00 de euro. Ir motivul, și într-un caz și în celălalt, se referă la durerea şi suferinţele prin care a trecut reclamanta, pentru că este vorba despre o femeie, după ce a fost vaccinată cu vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19.

Reclamanta a declarat în faţa unei instanţe din Mainz că a suferit pierderea completă a auzului după ce a primit vaccinul în martie 2021, la vârsta de 40 de ani. Cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere în afara instanţei.

Femeia a povestit că imediat după vaccinare a simţit furnicături în degete şi că i-a amorţit faţa, simptome care au făcut-o să se simtă ca un pacient cu accident vascular cerebral.

Avocaţii care reprezintă AstraZeneca au încercat să respingă procesul. Judecătoria districtuală va anunţa dacă mai este nevoie de expertize pentru a clarifica evaluarea risc-beneficiu a cazului la 21 august. Judecătorul a anunţat că este de asemenea posibil ca în aceeaşi dată să fie formulată o decizie a instanţei.

Legea farmaceutică germană prevede că producătorii de medicamente sau vaccinuri sunt obligaţi să plătească despăgubiri pentru efectele secundare numai dacă "ştiinţa medicală" arată că produsele lor provoacă un prejudiciu disproporţionat în raport cu beneficiile sau dacă informaţiile de pe etichetă sunt greşite.

Conform Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), vaccinul Comirnaty de la BioNTech, cel mai utilizat în lumea occidentală, este sigur, existând un risc foarte mic de miocardită şi pericardită, două tipuri de inflamaţii la nivelul inimii, în principal în cazul bărbaţilor tineri.

Până în luna mai, EMA a înregistrat aproape 1,7 milioane rapoarte spontane privind efecte secundare suspectate, ceea ce înseamnă aproximativ 0,2 la fiecare 100 de doze administrate. În Spaţiul Economic European (SEE), unde intră cele 27 de state membre UE plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, au fost administrate circa 768 de milioane de doze de vaccin. 

Termenii contractului pentru vaccinuri COVID-19 vor fi modificați

 

Bruxelles a ajuns la o înțelegere în acest sens cu grupurile Pfizer și BioNTech. 

Bruxelles-ul a ajuns la un acord cu grupurile farmaceutice Pfizer Inc şi BioNTech pentru a modifica termenii contractului de furnizare de vaccinuri COVID-19, în ideea reducerii numărului de doze de vaccin pe care UE trebuie să le cumpere şi a prelungirii termenului de livrare până în 2026, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.

Acordul, care ar urma să fie anunţat vineri în mod oficial, vine după mai multe luni de negocieri şi pe fondul presiunilor exercitate de guvernele UE asupra Bruxelles-ului pentru a obţine o modificare a contractului iniţial având în vedere excedentul mondial de doze de vaccin COVID-19.

Contractul actual, semnat în luna mai 2021 de Comisia Europeană şi Pfizer/BioNTech, acoperă 900 de milioane de doze de vaccin care urmează să fie livrate în 2022 şi în 2023, cu opţiunea pentru alte 900 de milioane de doze, până la finele lui 2023. ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Curs valutar - 21 mai. Leul dă semne de revenire

Curs valutar BNR, 21 mai 2024.

Lege pentru menținerea TVA timp de încă 10 ani

O nouă inițiativă legislativă se află pe masa de lucru a...

Construcțiile în cădere liberă? Cifrele momentului

Institutul Național de Statistică a publicat cele mai...

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou.


pixel