Atentat la buzunarele românilor. Furnizorii schimbă prețurile cu forța
Autor: Ciprian Dumitrache | 29 aug, 09:14
Facturi din ce în ce mai mari la energie și gaze
Facturi din ce în ce mai mari la energie și gaze
Românii mai primesc o lovitură de la furnizorii de energie, care caută să recupereze eventualele pierderi atentând direct la buzunarul consumatorului. ANRE îi invită pe consumatorii care au primit sau vor primi notificări de majorare a prețurilor, să depună sesizare la Autoritatea de Reglementare.

Prețul gazelor și a energiei electrice sunt într-o creștere constantă pe piața liberă. Deja toate contractele la gaze, semnate sau reînoite în vara aceasta, prevăd tarife sensibil mai mari pentru consumatori.

Spre exepmplu, dacă în prima parte a anului, furnizorul ENGIE vindea gazul către consumator cu 123 de lei / MWh, de la 1 iulie noile contracte sau majorat cu 25%, prețul fiind de 155 de lei / MWh.

Furnizorii par a fi luați prin surprindere de prețuri mari din piața de energie și încearcă să pună în cârca românilor toate majoritățile din piață.

Atentat la buzunarele românilor

Așa este și cazul ENGIE, companie a cărei șefi au stat ei și s-au gândit și au ajuns la concluzia că cel mai bine (pentru ei) ar fi să crească prețul la gaze, cu aproximativ 13%, chiar și pentru clienții care au contract deja încheiat, cu preț fix, scadent anul viitor.

G Ad:

Astfel, ENGIE a decis unilateral că, începând cu 1 noiembrie 2021, prețul la gaze va fi de 175 de lei / MWh deși contractele consumatorilor expirau abia în vara viitoare.

ENGIE susține că are dreptul să crească prețul la gaze '' în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condițiilor de piață ''. Totuși, nu găsim această referință în niciun model de contract care este postat pe site-ul companiei. Modelele de contractul stipulează faptul că prețul se modifică dacă apar modificări ale serviciului reglementat: '' Prețul este actualizat automat, ori de câte ori sunt modificate tarifele reglementate ''

Or, prețul gazului, care face obiectul creșterilor arbitrare a ENGIE, nu este un tarif reglementat, acesta fiind stabilit pe criterii concurențiale.

Ce motive invocă furnizorii

Compania ENGIE spune că de vină pentru creșterea prețurilor este '' Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazelor atât în ​​România, cât și în Europa '' și că, de fapt, ne face o favoare, întrucât prețul de achiziție pentru perioada octombrie 2021-martie 2022 a depășit nivelul de 210 lei / MWh.

Creșterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere și ofertă, din cauza: creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale (...) și prețuri asupra ofertei de gaze disponibilitate naturală în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la prețurile din piețele regionale.

Citește și: Scumpirile la gaze îi afectează și pe cei care stau la bloc. Ce se întâmplă cu întreținerea

Ce ne îndreptățesc autoritățile

ANRE îi invită pe consumatorii care au primit sau vor primi notificări de majorare a prețurilor, să depună sesizare la Autoritatea de Reglementare.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a declarat că modul în care procedează furnizorii este incorect, ANRE urmând a face verificări.

'' Dacă contractul are clauză în sensul căreia să poată modifica prețul, trebuie să ofere nu a fost corelat cu contractul și, din punctul meu de vedere, nu este o abordare corect din partea furnizorilor, să nu spun cuvinte mai grave cu a fi oferit înșelătoare. Un preț fix este preț fix pe întreaga perioadă a contractului '' , a declarat oficial ANRE.

 

 

 

 

Ştiri Recomandate

Este COD ROŞU! Avertizare de călătorie în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de...

Horoscop. Decembrie, luna SUCCESULUI pentru aceste zodii

Ultima lună a anului 2021 va fi o perioadă puternică din...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro