Când liderul de la Casa Albă a postat mai multe comentarii care puteau descuraja votul sau care incitau la violenţă împotriva cetăţenilor ce manifestau împotriva rasismului, reţeaua de socializare le-a lăsat ca atare, dând asigurări că ele nu încalcă regulile sale.
Însă ele "încalcă clar" condiţiile de utilizare a Facebook, susţin autorii raportului, care mai afirmă că au transmis "cu tărie" reţelei obiecţiile lor. Adoptate la cel mai înalt nivel, aceste decizii "au relevat o deficienţă majoră în înţelegerea şi aplicarea de drepturi civice de către Facebook".
Grupul "nu a încercat să primească expertiza unor specialişti de drepturi civice şi să o aplice aşa cum ar fi trebuit să o facă", îşi exprimă regretul autorii auditului. În schimb, Twitter a ales să semnaleze aceste postări ale preşedintelui şi să îşi atenţioneze abonaţii că ele încalcă regulile sale.
Facebook a adoptat totuşi "măsuri pozitive şi importante" împotriva intoleranţei sau falsificării de rezultate la alegeri, recunoaşte documentul, care a fost comandat de reţea în urmă cu doi ani. Însă eforturile sunt considerate insuficiente. "În acest stadiu al istoriei, autorii auditului se tem ca aceste câştiguri să nu fie mascate de decizii problematice şi bulversante pe care Facebook le-a luat, ceea ce reprezintă regrese mari pentru drepturile civice", notează raportul.
Citește și Începutul sfârșitului pentru Facebook, Instagram și Twitter? Decizie de ultimă oră
Facebook gestionează chestiunile legate de drepturile civice încă prea des "ca reacţie" la un eveniment şi "în funcţie de circumstanţe". "Numeroşi membri ai comunităţii drepturilor civice sunt descurajaţi, frustraţi sau furioşi după ani de implorare a companiei să facă mai mult pentru progresul egalităţii şi pentru a lupta împotriva discriminării, păstrând în acelaşi timp libertatea de expresie", adaugă raportul.
Mai multe organizaţii de apărare a drepturilor civice, pe fondul manifestaţiilor împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei în ţară, fac în prezent presiune pentru ca Facebook să lupte mai activ împotriva postărilor problematice şi dezinformării. Marţi, asociaţii aflate la originea unui boicot publicitar împotriva reţelei de socializare Facebook s-au declarat "dezamăgite" după o întrevedere cu Mark Zuckerberg, fondator şi preşedinte director general al grupului, şi adjuncta acestuia, Sheryl Sandberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.