Germania se ferește de aur. Cea mai mare economie din zona euro, dar și cel mai mai mare investitor în metalul galben de pe Bătrânul Continent, a văzut cum cererea de monede și lingouri de aur s-a redus de patru ori în prima jumătate a anului, față de aceeași perioadă a anului 2022. Acest lucru se datorează "scumpirea aurului", consecință directă a impactului crizei bancare din Europa (turbulențele de la Credit Suisse și Deutsche Bank) și din Statele Unite (SVB etc.), precum și a "majorării dobânzilor asurpa lichidităților bancare", a comentat Adrian Ash, de la BullionVault.
Această prăbușire a cererii de aur în Germania este compensată de creșterea puternică din Turcia, China și Egipt. De fapt, această cererea a afișat, anul acesta, o creștere aproape peste tot în lume, mai puțin în Germania. La acest capitol iese în mod deosebit în evidență Turcia, evoluție explicată de faptul că prăbușirea lirei i-a determinat pe investitori să se orienteze spre active sigure, cum este considerat aurul. O creștere puternică există și în China și Egipt.
Cum va evolua prețul aurului?
Cum ar trebui să evolueze prețurile aurului în următoarele trimestre? Părerile experților sunt deosebit de împărțite cu privire la această întrebare. Unii profesioniști sunt de părere că tendința de creștere a dobânzilor pe termen lung, care ar putea continua în ciuda presiunilor asupra economiei și a inflației, reprezintă un vânt favorabil pentru prețul aurului. JPMorgan crede, spre exemplu că, până la sfârșitul anului, prețul aurului va ajunge la 2.175 de dolari/uncie (față de puțin peste 1.900 de dolari, conform prognozei din februarie), întrucât banca americană prevede o încetinire a economiei americane.
Citește și Germania va analiza la microscop investițiile străine. Ce ascund noile măsuri
Citește și Aurul va ajunge la maxime istorice. Prognoza bancherilor pentru 2024
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...