Aurul a revenit în grațiile investitorilor. Oare pentru cât timp?
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Curs valutar BNR. Leul s-a depreciat în raport cu principalele valute
Curs valutar BNR. Leul s-a depreciat în raport cu principalele valute
Uncia de aur a urcat, miercuri, la 1233,91 de dolari, o creștere de peste 3 dolari față de cotația de marți. A trecut aproape o lună de când, în 11 octombrie, metalul galben a înregistrat cea mai bună performanță pe burse din iarna lui 2016. Într-o singură zi, prețul aurului a făcut un salt de 2,88%, în condițiile în care, pe Wall Street, indicele S&P 500 pierdea 2%, adâncind declinul din ajun (-3,3%). 

Acum, după alegerile intermediare din SUA, prețiosul metal, considerat activ de refugii în vremuri tulburi, se agită din nou. După evoluția pozitivă din octombrie, numeroși analiști s-au grăbit să anunțe că, pe fondul speculațiilor privind o iminentă criză financiară globală, prețul aurului va ajunge, până la sfârșitul anului la 1300 de dolari/uncia. Este posibil?

Mai degrabă nu, cred experții în domeniu. Iar unul dintre motive îl constituie scăderea puterii de cumpărare a țărilor emergente. Fiind vorba, în special de China și India state care, potrivit analistului Benjamin Louvet, ”sunt cei mai mari cumpărători de aur din lume”. Dar rupia indiană este în declin, yuanul chinez a fost devaluat. Ca să nu mai vorbim despre lira turcească, masacrată, pur și simplu.

Pe de altă parte, pozițiile așa numite ”scurte”, când investitorii mizează pe scăderea prețului la aur, au atins chiar și cote istorice în ultimul timp, depășind cu mult pozițiile ”lungi”, când se pariază, practic, pe o scumpire a metalului galben.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel