Aurul atinge un maxim al ultimelor două săptămâni
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Evoluții de ultimă oră
Evoluții de ultimă oră
Aurul a atins joi un maxim al ultimelor două săptămâni, susținut de un dolar mai slab, după ce discursul președintelui Rezervei Federale americane (FED), Jerome Powell, a sporit așteptările privind viitoarele majorări mai mici ale dobânzilor.

Aurul spot a crescut cu 0,4%, la 1.774,62 dolari pe uncie la ora 0241 GMT și a atins cel mai ridicat nivel din 16 noiembrie. Contractele futures pe aur din SUA au urcat cu 1,6%, la 1.788,70 dolari. Indicele dolarului a scăzut cu 0,3 procente. Un dolar mai slab face ca aurul să fie mai atractiv pentru cumpărătorii străini.

Powell a confirmat că FED va încetini ritmul de înăsprire a politicii monetare, ceea ce a dus la scăderea dolarului american și la creșterea aurului, a declarat analistul City Index, Matt Simpson. În discursul său de miercuri, Powell a semnalat, de asemenea, o ajustare economică prelungită la o lume în care costurile de împrumut vor rămâne ridicate, inflația scade lent, iar SUA rămâne cu un deficit cronic de lucrători.

Participanții de pe piață se așteaptă în prezent la o probabilitate de 91% de majorare a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază la următoarea ședință a băncii centrale americane din decembrie. O reducere a ratei tinde să stimuleze atractivitatea lingourilor, deoarece reduce costul de oportunitate al deținerii activului neperformant, care a încheiat luna noiembrie cu o creștere de peste 8% - cea mai mare creștere lunară din iulie 2020.

Atenția investitorilor se îndreaptă acum către datele de vineri ale Departamentului Muncii din SUA privind salariile angajaților din toate sectoarele de activitate, mai puțin cele din agricultură, care ar putea influența deciziile de politică ale Fed.

"Un raport puternic privind locurile de muncă va da Rezervei Federale undă verde pentru a continua să crească ratele în timp ce inflația rămâne ridicată, ceea ce este rău pentru aur. Un raport slab ar putea fi bun pentru aur, deoarece indică o scădere a cererii de consum în viitor, ceea ce este deflaționist", a adăugat Simpson.

Între timp, ocuparea forței de muncă în sectorul privat din SUA a crescut mult mai puțin decât se aștepta în noiembrie, sugerând că cererea de forță de muncă se răcește pe fondul ratelor ridicate ale dobânzilor, potrivit unui sondaj publicat miercuri. Argintul la vedere a urcat cu 0,2%, la 22,24 dolari, platina a crescut cu 0,7%, la 1.040,13 dolari, iar paladiul a urcat cu 0,9%, la 1.897,63 dolari.

Citește și Aurul și argintul revin în forță în portofoliile de investiții

În opinia sa, confruntarea pentru statutul de "activ de refugiu" continuă sub presiunile inflaţioniste în ceea ce priveşte aurul şi argintul versus dolarul american.

"Preţurile aurului şi argintului au avansat în ultimele sesiuni, pe măsură ce indicii bursieri au crescut şi dolarul american a pierdut teren. Rolul aurului într-un portofoliu de investiţii în timpul incertitudinii economice şi al riscurilor geopolitice în creştere ar putea reveni în centrul atenţiei", a menţionat Radu Puiu.

El precizează că aurul, ca metodă de a diminua posibilele pierderi împotriva inflaţiei - este un aspect de manual, cu excepţia faptului că pieţele nu evoluează după manual. "Pieţele urmăresc impulsul", a subliniat Radu Puiu.

"După un raliu amplu la începutul anului, aurul şi-a pierdut o mare parte din atractivitate. Pentru a-şi recâştiga din 'strălucire', va trebui să câştige teren în faţa unui adversar formidabil, dolarul american. Când dolarul devine mai scump, scenariu ce apare de obicei în timpul ciclului de înăsprire, aurul, al cărui preţ este exprimat în dolari, scade", a adăugat analistul.

Pe de altă parte, atunci când valoarea dolarului scade, oamenii caută aur şi alte active de refugiu pentru a se proteja de inflaţie.

"Dar, în contextul în care economiştii şi liderii de afaceri încă mai trimit mesaje contradictorii asupra economiei, iar Rezerva Federală continuă să fie concentrată ferm pe combaterea inflaţiei, aurul ar putea să mai aibă de aşteptat. Preţurile aurului au avut de suferit în 2022. De obicei, cotaţia metalului preţios este în creştere atunci când riscurile geopolitice sau inflaţia cresc, dar de această dată povestea a fost semnificativ diferită", mai arată cercetarea.

Totodată, creşterea puternică a dolarului, determinată atât de problemele economice din străinătate, cât şi de aşteptările privind creşterea rigidă a ratei Fed, a afectat toate evaluările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel