Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Aur / FOTO: Nord Gold
Aur / FOTO: Nord Gold
Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate de curând, pe fondul incertitudinilor legate de rezultatele alegerilor din Statele Unite. 

Alt factor care a contribuit la ascensiunea metalului galben, care în ultimele zile a afișat o oarecare apatie, cu scăderi consecutive, are legătură cu politica monetară a marilor bănci centrale, în special a Rezervei Federale a SUA, care ar urma să decidă o nouă reducerii a dobânzii de referință. 

La un pas de un nou record 

Pe acest fundla, aurul spot a crescut cu 0,3% la 2.682,14 dolari/uncie, după ce au atacat în forță nivelul record atins pe 26 septembrie, respectiv de 2.685,42 dolari/uncie: cotațiile din această dimineață s-au oprit însă la 2.685,16 dolari/uncie. Este posibil ca, pe parcusul sesiunii de tranzacționare, aurul să atingă un nou record, dar rămâne de văzut. 

"Investitorii caută aurul ca un refugiu sigur pe fondul incertitudinii electorale din SUA. Este posibil ca o președinție câștigată de Donald Trump să susțină aurul, deoarece ar putea crește tensiunile comerciale și ar putea spori deficitul bugetar", a comentat Kelvin Wong, analist principal al pieței OANDA pentru Asia-Pacific. 

Trump, un factor important 

Mai ales că Trump, candidatul republican la președinție, și-a apărat marți politicile comerciale protecționiste și alte propuneri fiscale. Ca atare, „pe termen scurt, prețurile s-ar putea confrunta cu o oarecare rezistență la nivelul de 2.700 dolari/uncie”, a continuat expertul. 

Între timp, astăzi urmează să fie date publicității datele ficiale privind vânzările cu amănuntul și producția industrială din SUA pentru luna septembrie, precum și datele săptămânale privind cererile de șomaj. Or, dacă aceste date nu vor răspunde așteptărilor, acest lucru ar putea deveni o altă piatră de hotar pentru aur, au atras atenția analiștii SP Angel.

Mingea este în terenul băncilor centrale 

Comercianții consideră că există o șansă de 92% ca banca centrală a SUA să-și reducă rata dobânzii cu 25 de puncte de bază luna viitoare, potrivit instrumentului FedWatch al CME. Banca Centrală Europeană va reduce probabil din nou dobânzile, argumentând că inflația din zona euro este acum din ce în ce mai sub control. 

Inflația britanică a încetinit brusc luna trecută, întărind pariurile pe o reducere a dobânzii de la Banca Angliei luna viitoare. Scăderea ratelor dobânzilor și tensiunile geopolitice tind să stimuleze lingourile.

Argintul spot a crescut cu 0,4% la 31,79 dolari uncia. Platina a câștigat 1,2%, până la 1.005,00 USD, iar paladiul a crescut cu 0,5%, până la 1.028,72 USD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Transelectrica
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Un bărbat la cumpărături / Foto: Freepik
Inflatie
Foto: Pexels.com
pexel.com
Energie nucleară

Planul Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar

Autoritățile de la București urmăresc o reducere anuală...

Italia / sursa: Freepik.com
Submarin nuclear

Rușii vor să transporte gaze naturale cu submarinul

Dacă, din cauza sancțiunilor, nu se poate prin conducte...

Muncitor / sursa foto: Freepik.com

Locuri de muncă în Germania, Austria, Belgia şi Letonia

Agenţii economici din România pun la dispoziţie peste...

Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia

pixel