Aurul e rege, dar până când? De ce s-ar putea opri raliul prețurilor

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Lingouri de aur
Lingouri de aur
Aurul depășește pragul de 3.000 de dolari uncia, dar analiștii avertizează că impulsul de creștere începe să se diminueze.

Prețul aurului continuă să se mențină la valori record, pe fondul tensiunilor comerciale și geopolitice. Cu toate acestea, analiștii avertizează că, pe măsură ce 2025 avansează, potențialul metalului prețios de a continua să urce se reduce.

Aurul atinge un nou maxim istoric de peste 3.000 de dolari pe uncie

Joi, 21 martie, aurul spot a reușit să atingă un nou maxim istoric în timpul tranzacțiilor intraday, ajungând la 3.057,95 dolari pe uncie. Totuși, pe măsură ce investitorii au început să marcheze profiturile înainte de weekend, prețurile s-au stabilizat peste pragul psihologic de 3.000 de dolari, fără a mai avea forța necesară pentru un nou impuls semnificativ.

Potrivit celei mai recente analize publicate de firma britanică de cercetare Metals Focus, aurul rămâne un activ de refugiu atractiv, mai ales în contextul incertitudinilor generate de politicile comerciale ale Administrației Trump, care urmează să impună noi tarife globale la importuri începând cu data de 2 aprilie 2025.

Escaladarea tensiunilor comerciale alimentează cererea pentru aur

Analiștii Metals Focus avertizează că, deși cererea pentru aur va rămâne ridicată pe termen scurt, pe măsură ce piețele financiare vor primi mai multă claritate în privința tarifelor și a riscurilor geopolitice, atractivitatea aurului ca activ de refugiu ar putea scădea în a doua jumătate a anului.

„Există riscul ca războaiele comerciale dintre SUA și principalii săi parteneri să escaladeze, ceea ce va spori temerile legate de o posibilă recesiune. Având în vedere sentimentul deja slab din piețe, o corecție suplimentară pe bursele globale, în special pe acțiunile americane, nu poate fi exclusă. În acest context, investițiile instituționale în aur vor continua să crească în următoarele săptămâni”, se arată în raportul firmei.

Totuși, odată cu disiparea acestor temeri și clarificarea politicilor comerciale, fluxurile investiționale către aur s-ar putea diminua, ceea ce ar putea pune presiune pe prețul metalului galben.

Aurul rămâne susținut de volatilitățile pieței și de achizițiile băncilor centrale

În ciuda potențialului de scădere pe termen lung, analiștii Metals Focus consideră că volatilitatea ridicată a piețelor și politicile imprevizibile ale Administrației Trump vor menține prețurile aurului la niveluri ridicate. De asemenea, achizițiile consistente de aur realizate de sectorul oficial – în special de băncile centrale – vor contribui la stabilizarea pieței.

„Se preconizează că achizițiile puternice ale sectorului oficial vor continua și în viitorul apropiat. Toate acestea ar trebui să mențină prețul aurului la niveluri ridicate pe parcursul acestui an”, subliniază analiștii.

Sprijin suplimentar din partea Fed, în ciuda unei politici monetare neutre

Metals Focus mai arată că deciziile recente ale Rezervei Federale (Fed) ar putea sprijini, indirect, prețul aurului. Chiar dacă banca centrală a SUA a menținut o politică relativ neutră, ultimele proiecții economice indică două reduceri de dobândă pe parcursul acestui an, cumulate la 50 puncte de bază.

În același timp, Fed a redus estimarea de creștere economică a SUA pentru 2025 la 1,7%, față de 2,1% cât prognoza în decembrie, și a majorat prognoza de inflație la 2,8%, față de 2,5% anterior.

„Deși estimările Fed privind reducerea dobânzilor sunt mai conservatoare decât așteptările pieței, simplul fapt că dobânzile sunt în scădere va susține prețul aurului. Creșterea așteptărilor privind inflația și temerile legate de tarife ar putea duce la scăderea ratelor reale, reducând costul de oportunitate al deținerii aurului”, explică analiștii.

Prognoza pentru prețul aurului în 2025: între 2.300 și 3.000 de dolari pe uncie

Metals Focus își menține prognoza inițială pentru prețul aurului în 2025, anticipând un interval de tranzacționare cuprins între 2.300 și 3.000 de dolari pe uncie. Prețul mediu estimat este de 2.600 dolari pe uncie.

Deși firma nu preconizează o recesiune în economia americană în acest an, datele Federal Reserve Bank of Atlanta indică o posibilă contracție de 1,8% a PIB-ului SUA în primul trimestru din 2025, ceea ce ar putea influența în continuare evoluția aurului pe termen scurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Despre prosumatori
Mina Șuior
Majorarea salariilor costă
Pensiile private se modifică / Foto: Freepik
Om de afaceri la calculator / Foto: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Start-up Nation
Piața luxului a încasat o lovitură puternică / Foto: Freepik
Bursa
Foto: Freepik.com
Figurine / FOTO: Wikipedia

Japonia și curiozitățile ei: Secretul figurinelor Daruma

La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...

Previziuni / FOTO: Freepik

Adio petrol scump pentru următorii cel puțini doi ani

Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Leadership creativ
Foto: Freepik.com
Muncitor
Card bancar / Foto: Freepik
Exploatare de litiu

Experții reduc estimările pentru piața litiului

Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...

Dolari
Donald Trump
FNGCIMM / Foto: DCBusiness

Ministrul Finanţelor, discuţii cu noua conducere a FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Sebastian Burduja
Cu ochii pe grafice /FOTO: Freepik
Foto: Freepik

Voucherele de vacanţă. Vestea aşteptată de bugetari

Veşti bune pentru bugetarii care aşteaptă să afle cum...

Mașină electrică / FOTO: Freepik

pixel