Vești proaste la sfârșit de an: Creșterea economică, revizuită puternic în jos
Această ajustare reflectă...
Vânzările de aur, care susţin moneda naţională - bolivarul - au început cu livrarea a 3 tone la 26 ianuarie şi urmează exportului de anul trecut a unei cantităţi de aur nerafinat în valoare de 900 milioane de dolari în Turcia. Transportul cu trei tone de aur, care a părăsit aeroportul Maiquetia la 26 ianuarie, a fost efectuat de mica compania aeriană venezueleană Solar Cargo. Aceeaşi companie va fi utilizată pentru a transporta 15 tone vineri şi 11 tone în februarie, a indicat sursa menţionată.
În ultimele zile, sosirea la Maiquetia a două avioane ruseşti a dat naştere zvonurilor potrivit cărora ele ar fi plecat cu aur la bord. Oficialii de la Moscova au calificat informaţia drept inexactă şi au dezminţit-o.
Citește și: Maduro și rivalul său se luptă pe aurul din Anglia
Îndeosebi, Kremlinul a încercat să nege energic joi datele publicate într-o anchetă realizată de jurnaliştii de la bisăptămânalul independent Novaia Gazeta. Conform investigaţiei jurnaliştilor ruşi, un avion cargo Boeing 757, al unei companii ruse, a efectuat două zboruri în luna ianuarie la Caracas cu rezerve de aur ale Venezuelei la bord, care fuseseră păstrate la Banca Centrală a Rusiei. Prima cursă a fost efectuată în 18-19 ianuarie, când avionul a făcut o escală în Dubai, unde angajaţi ai Băncii Centrale a Emiratelor Unite au schimbat aurul venezuelean în dolari cash. După aceea, avionul a fost văzut în Maroc şi abia apoi a zburat la Caracas.
Potrivit Novaia Gazeta, după ce avionul care a venit din Rusia a adus o sumă importantă de dolari la Caracas, preşedintele Nicolas Maduro şi-a anunţat decizia de a aloca un miliard de dolari pentru îmbunătăţirea situaţiei în oraşele venezuelene.
În ianuarie 2018, Venezuela deţinea 150 de tone de aur la Banca sa centrală şi la Banca Angliei. În Rusia s-ar fi aflat până acum la păstrare circa 30 de tone de aur, conform presei ruse. În noiembrie, rezervele de aur ale Venezuelei au scăzut la 132 de tone, cel mai mic nivel în 75 de ani, potrivit datelor oficiale.
Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro a recurs la vânzările de aur după scăderea producţiei petroliere, colapsul economic al ţării şi înăsprirea sancţiunilor americane, care au afectat veniturile publice şi au făcut dificil accesul la credite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Această ajustare reflectă...
Când ar putea fi adoptată o...
Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...
WhatsApp continuă să-și îmbunătățească funcția de...
Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...
Decizia vine pe fondul unor controverse globale legate...
O tranzacție de peste 5...
Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut.
Președintele ales a lansat un...
Un proiect revoluționar...
Cifre dezvăluite de Institutul Național de Statistică.
Ungaria caută o soluție pentru...
Proiectele vor asigura o putere...
Valoarea sprijinului acordat...
Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...
O descoperire istorică a fost...
Actul normativ a fost promulgat...
Cheltuielile de apărare ale...
Întreprinderea vizată numără...
Negocieri intense pentru un plan de economii fără...
Pe ultima sută de metri!
Miliardarul american Frank McCourt intenționează o...
În multe magazine acest produs...
Grupaj de știri.
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...