Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Gramul de aur a înregistrat luni o creștere semnificativă de 6,2546 lei (1,45%), ajungând la o cotație record de 437,1590 lei. Aceasta reprezintă o nouă valoare maximă, după ce vineri Banca Națională a României (BNR) anunțase un preț de 430,9044 lei pentru un gram de aur. Creșterea prețului metalului prețios vine pe fondul unei volatilități ridicate pe piețele internaționale, în contextul incertitudinilor economice globale și al cererii tot mai mari pentru active sigure.
Leul se apreciază ușor în fața euro
În ceea ce privește cursul valutar, moneda națională a înregistrat luni o ușoară apreciere față de euro, cursul oficial stabilit de BNR fiind de 4,9766 lei pentru un euro. Această valoare marchează o scădere marginală de 0,01 bani față de cotația precedentă, care fusese de 4,9767 lei.
Această ușoară apreciere a leului în fața monedei europene poate fi pusă pe seama stabilității relative a pieței financiare din România și a echilibrelor economice menținute de către BNR. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că presiunile externe ar putea influența evoluția cursului în perioada următoare.
Dolarul și francul elvețian câștigă teren
Dacă în raport cu euro leul a reușit să se mențină stabil, în fața dolarului american și a francului elvețian moneda națională a pierdut teren. Dolarul american a fost cotat la 4,8595 lei, în creștere cu 6,36 bani (+1,33%) față de valoarea de vineri, de 4,7959 lei. Creșterea dolarului vine în urma întăririi monedei americane pe piețele internaționale, ca efect al anunțurilor economice din SUA și al strategiei băncii centrale americane (FED) privind politica monetară.
În același timp, francul elvețian a urcat la 5,2985 lei, în creștere cu 3,47 bani (0,65%) față de cotația de 5,2638 lei stabilită anterior de BNR. Moneda elvețiană continuă să fie percepută ca un refugiu sigur pentru investitori, în contextul incertitudinilor economice globale.
Evoluții viitoare: volatilitate ridicată pe piața valutară
Analiștii economici estimează că volatilitatea piețelor va continua să influențeze cursul de schimb al leului, mai ales în raport cu dolarul și francul elvețian. Factori precum inflația, deciziile de politică monetară ale marilor bănci centrale și tensiunile geopolitice vor juca un rol esențial în determinarea evoluției principalelor valute.
În ceea ce privește prețul aurului, tendința de creștere ar putea continua în cazul menținerii climatului economic incert, iar investitorii ar putea continua să se orienteze către acest activ de refugiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...