Aurul stabilește un nou record. Poate ajunge la 2900 dolari/uncie

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Prețul aurului a atins luni un nivel record, prelungindu-și, astfel, ascensiunea fulgerătoare pe fondul incertitudinilor legate de alegerile prezidențiale din SUA, a tensiunilor din Orientul Mijlociu și a reducerii dobânzilor de către marile bănci centrale.

După ce a atins recordul istoric de 2.735,92 dolari/uncie în cursul dimineții, aurul spot a scăzut ușor, oprindu-se la valoarea de 2.728,29 dolari/uncie, adică o creștere de 0,55% față de ultima cotație de vineri. La rândul lor, contractele futures pe aur din SUA au înregistrat o creștere de 0,73%, până la 2.748,6 dolari/uncie.

Aurul, văzut ca un refugiu sigur în vremuri de tulburări economice și politice, a înregistrat un salt de 32% de la începutul acestui an. 

„Incertitudinea cu privire la rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA este un factor care susține cererea pentru de aur, celălalt fiind, cu certitudine, tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS.

Argintul, tot mai sus

Venind în urma arului și încurajat de ascensiunea metalului galben, prețul argintului spot a crescut cu 1,15%, până la 34,04 USD, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2012.

„Raliul din această lună este motivat mai degrabă de statutul metalelor prețioase de active refugiu din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu, dar și de incertitudinea care învăluie alegerile americane, deoarece scorul arată foarte strâns, o situație în care toată lumea poate câștiga”, a estimat Soni Kumari, strateg la ANZ.

Fostul președinte republican Donald Trump și vicepreședintele democrat Kamala Harris sunt umăr la urmă în ​​sondajele privind intențiile de vot pentru alegerile din 5 noiembrie.

Incertitudinea planează și asupra situației din Orientul Mijlociu, deoarece Israelul continuă ofensiva împotriva mișcării palestiniene Hamas din Fâșia Gaza și a mișcării șiite Hezbollah din Liban.

Reducerea dobânzilor anunțată de principalele bănci centrale ale lumii, inclusiv Rezerva Federală din Statele Unite și Banca Centrală Europeană din zona euro, întărește, de asemenea, atractivitatea metalului prețios față de obligațiuni.

Un pas până la 3000 de dolari

„Ne așteptăm ca aurul să ajungă la 2.900 de dolari pe uncie în următoarele 12 luni, susținut de reduceri suplimentare ale ratelor din partea Fed”, a adăugat Giovanni Staunovo.

Comercianții estimează la 90% șansele ca Fed să procedeze la o nouă reducere a dobânzilor în noiembrie, conform instrumentului FedWatch al CME. BCE a redus dobânzile cu un sfert de punct săptămâna trecută și, potrivit unor surse, este gata să anunțe o astfel de mutare în decembrie.

Investitorii digeră, de asemenea, anunțul privind reducerea ratelor cheie a băncii centrale chineze, ca parte a unui pachet de măsuri de redresare pentru a doua economie din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel