Morrison a organizat de urgenţă o conferinţă de presă la Canberra pentru a-şi avertiza concetăţenii cu privire la "riscuri specifice" la care sunt expuşi. "Organizaţii australiene sunt în prezent vizate de un actor statal sofisticat", a afirmat el. "Această activitate vizează organizaţii australiene într-o întreagă serie de sectoare, la toate nivelurile guvernului, economiei, organizaţiilor politice, serviciilor de sănătate şi ale altor operatori de infrastructuri strategice", a indicat şeful executivului.
Potrivit presei australiene, lista suspecţilor este foarte redusă. Printre statele cu posibilităţi în acest domeniu, în afară de ţările occidentale, figurează China, Coreea de Nord, Iran, Israel şi Rusia. Media îşi îndreaptă privirea spre China, care a instituit în luna mai taxe vamale punitive împotriva anumitor exporturi australiene.
Televiziunea ABC a citat "surse înalt plasate" confirmând că China s-ar afla în spatele acestor atacuri. Guvernul lui Scott Morrison a provocat mânia Beijingului cerând o anchetă internaţională independentă cu privire la originile pandemiei de coronavirus şi denunţând o diplomaţie chineză agresivă şi necinstită.
China a reacţionat recomandând cetăţenilor săi să nu aleagă Australia drept destinaţie pentru turism şi studii şi a ameninţat cu alte represalii, condamnând un australian la moarte pentru trafic de droguri. Încă de anul trecut, parlamentul şi partidele politice australiene şi-au manifestat îngrijorarea faţă de o tentativă de ingerinţă din partea unei puteri străine în mediul politic.
Citește și Atac cibernetic uriaș la o importantă linie aeriană
China a fost arătată atunci cu degetul chiar dacă în niciun moment numele său nu a fost menţionat de premierul australian. Beijingul a respins imediat aceste acuzaţii, calificându-le drept o ţesătură de "minciuni", "iresponsabile" şi "defăimătoare". Cu câteva luni înainte, fostul şef al contraspionajului australian, Duncan Lewis, demisionar, a acuzat Beijingul că vrea "să preia controlul" asupra cercurilor politice prin "spionaj şi ingerinţă".
Morrison a declarat vineri că a informat opoziţia referitor la aceste atacuri informatice "răuvoitoare" şi a cerut instituţiilor şi companiilor "să se protejeze". El nu a oferit niciun detaliu tehnic, dar a indicat că nu au fost sustrase datele persoanele ale australienilor şi că multe atacuri au eşuat.
"Încurajăm organizaţiile, în special cele din sănătate, infrastructuri strategice şi servicii esenţiale să recurgă la experţi şi să implementeze sisteme tehnice de apărare", a afirmat el. Australia face parte din puternica alianţă a serviciilor de informaţii numită "Five Eyes" cu SUA, Marea Britanie, Canada şi Noua Zeelandă, ceea ce face din ea o posibilă ţintă pentru adversarii săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...