Austria taxează profiturile extraordinare ale companiilor din energie
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Duma de Stat pregăteşte impozite mai mari pentru ruşii care au părăsit ţara
Duma de Stat pregăteşte impozite mai mari pentru ruşii care au părăsit ţara
Guvernul austriac şi-a anunţat vineri intenţia de a introduce o taxă pe profiturile extraordinare ale companiilor din energie, care în cazul firmelor de petrol şi gaze (cum este OMV) ar putea fi de 40%, transmite Reuters.

Măsura are drept scop redistribuirea unei părţi din veniturile suplimentare generate de companiile din energie după explozia preţurilor, în principal ca urmare a invaziei ruseşti din Ucraina.

"Este practic un dividend de război", a spus vicecancelarul austriac Werner Kogler, la o conferinţă de presă unde au fost prezentate planurile fiscale. "Ceea ce este important este că facem un pas spre o mai mare corectitudine", a subliniat Kogler, menţionând faptul că preţurile plătite de consumatori au explodat.

În cazul companiilor de petrol şi gaze, taxa va fi una de până la 40% şi se va aplica acelor profituri care sunt cu 20% peste media din ultimii patru ani. Însă, companiile pot să coboare nivelul taxei la 33% dacă investesc în regenerabile, a precizat Ministerul de Finanţe din Austria. Taxa se va aplica retroactiv de la 1 iulie 2022 şi până la finele anului următor.

O taxă separată se va aplica producătorilor de electricitate, ale căror venituri sunt plafonate la 140 de euro pentru un Megawatt oră. Pragul poate fi majorat până la 180 de euro pentru un Megawatt oră dacă aceste companii investesc în regenerabile. Această taxă se va aplica începând de la 1 decembrie şi până la finele lui 2023.

Toate aceste taxe ar urma să aducă la buget între două şi patru miliarde de euro, a precizat ministrul austriac al Finanţelor, Magnus Brunner.

Acesta a adăugat că dividendele speciale, precum cele anunţate de grupul petrolier OMV şi compania de utilităţi Verbund, nu vor putea fi utilizate pentru a reduce fondurile datorate statului. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat când vor primi românii ajutoarele pentru plata facturilor

Guvernul dă banii de ajutoare pentru încălzire abia în ianuarie sau în februarie!  Anunțul a fost făcut chiar de Nicolae Ciucă, într-o conferința ținută în Maramureș.

Premierul a anunțat că va aloca 10% din fondul de coeziune pentru a asigura protecția cetățenilor vulnerabili, combaterea sărăciei energetice si asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri.

Vestea bună este că, pentru sezonul rece din 2023-2024, Executivul va acorda banii pentru săraci înainte să înceapă iarna.

”Discutăm de aproximativ 800-900 milioane de euro. Sunt bani care vin din fondurile europene, care vor viza asigurarea sprijinului pentru plata energiei, a lemnelor de foc, pe lunile noiembrie-martie. Discutăm despre două perioade, noiembrie 2022 - martie 2023, și noiembrie 2023 - martie 2024. Acestea vor fi asigurate în sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, pentru această iarnă, iar pentru iarna următoare în luna septembrie”, a anunțat Nicolae Ciucă. 

Românii primesc banii de alimente înainte de Crăciun

Pe de altă parte, românii cu venituri mici vor primi ajutorul de 50 de euro de la Guvern pentru alimente mai devreme. Următoarea tranșă va fi distribuită înainte de Crăciun, astfel încât beneficiarii să își poată cumpăra produse pentru sărbătorile de iarnă.

Guvernul pregătește o ordonanță în acest sens. Mai exact, până pe 20 decembrie ar trebui să fie alimentat cardul social pe care oamenii îl primesc pentru alimente și masă caldă. Vorbim de 2.5 milioane de beneficiari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel