Austria vine cu o contrapropunere după cea lansată de Germania și Franța

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Patru state membre ale UE, care pledează pentru politici bugetare riguroase şi se împotrivesc emiterii de datorie comună, lucrează în prezent la o alternativă faţă de o astfel de propunere de mutualizare a datoriilor avansată luni în comun de Franţa şi Germania, a anunţat marţi cancelarul austriac Sebastian Kurz, relatează agenţiile DPA şi EFE.

Austria coordonează în prezent elaborarea acestei propuneri alternative cu Danemarca, Olanda şi Suedia şi aceasta va fi prezentată în zilele următoare, a precizat Kurz pentru ziarul austriac Oberoesterreichische Nachrichten.

''Fireşte că este legitim ca două ţari, care în plus sunt şi cele mai mari (Franţa şi Germania n.red), să propună ceva (...) Dar decizia trebuie luată de toate statele membre ale Uniunii Europene'', a atenţionat şeful guvernului austriac, recunoscând că a fost surprins de planul franco-german.

''Credem că putem impulsiona economia europeană evitând mutualizarea datoriei'', a insistat Kurz, după ce anterior a estimat că orice ajutor european ar trebui acordat sub "formă de împrumuturi, şi nu de subvenţii".

Citește: Macron și Merkel au un plan de 500 de miliarde de $ pentru relansarea Europei

Declaraţia sa survine la puţin timp după ce şi ministrul său de finanţe, Gernot Blumel, a reiterat opoziţia ţării sale faţă de planul franco-german. ''Respingem în continuare finanţarea prin subvenţii nerambursabile. Avem nevoie de investiţii în viitor în loc să încercăm să acoperim costurile datoriilor din trecut'', a explicat oficialul austriac. ''Nu vom accepta datorii mutualizate sub pretextul crizei'' provocate de coronavirus, a mai spus el.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au propus luni un fond de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro, constituit prin emiterea de datorie comună prin împrumuturi atrase de pe pieţele financiare de către Comisia Europeană ''în numele UE''. Din acest fond ar urma să ofere granturi pentru regiunile şi sectoarele Uniunii Europene care au fost cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus, aşadar Italia şi Spania urmând să fie printre principalele beneficiare.

Această propunere franco-germană a fost văzută ca un compromis între ''coronabondurile'' cerute anterior mai ales de Italia, sprijinită de Franţa, şi respingerea acestora de către Germania, Austria, Olanda şi statele scandinave, acestea din urmă reproşând statelor UE din Sud lipsa rigorii bugetare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel