Potrivit sursei citate, după imunizarea cu acest ser au fost raportate mai puține cazuri de inflamații cardiace la această grupă de vârstă decât în cazul vaccinării cu serul de la Moderna. Comitetul recomandă, de asemenea, ca femeile însărcinate, indiferent de vârstă, să fie vaccinate numai cu Pfizer/BioNTech.
Recomandarea STIKO de a folosi vaccinul Pfizer/BioNTech la persoanele sub 30 de ani se aplică şi în cazul celei de-a treia doze (booster), chiar dacă primele două doze au fost cu un vaccin diferit. Proiectul de recomandare al STIKO va fi trimis landurilor germane.
Franța a formulat o recomandare similară în privința utilizării vaccinului Moderna, indicând spre folosire exclusiv COVID-19 de la Pfizer, atunci când este disponibil, în locul vaccinului Spikevax, care prezintă riscuri relativ mai mari de probleme cardiace.
Haute Autorite de Sante (HAS), care nu are puterea legală de a interzice sau de a autoriza medicamente, dar care acționează în calitate de consilier pentru sectorul francez al sănătății, a citat riscuri "foarte rare" legate de miocardită, o boală de inimă.
Riscurile sunt evidențiate în datele recente privind vaccinul Moderna și într-un studiu francez publicat luni. "În cadrul populației cu vârsta sub 30 de ani, acest risc pare să fie de aproximativ cinci ori mai mic cu vaccinul Comirnaty al Pfizer în comparație cu vaccinul Spikevax al Moderna", a afirmat HAS în avizul său.
Citește și Explicații OMS: Ce înseamnă a doua generație de VACCINURI
Decizia de la Paris a fost luată după ce autoritățile din alte câteva țări, printre care Canada, Finlanda și Suedia, au adoptat, de asemenea, o poziție mai defensivă față de Spikevax din cauza unor probleme cardiace semnalate mai ales la persoanele tinere.
Între timp, Agenția Europeană a Medicamentului a început evaluarea aplicației privind administrarea vaccinului Spikevax la copiii cu vârste între 6 și 11 ani. Spikevax folosește o moleculă ARN pentru a produce proteina spike, prezentă în coronavirus, și a pregăti, astfel, sistemul imunitar în eventualitatea infectării cu COVID-19.
Agenția europeană estimează că va lua o decizie în aproximativ două luni, cu excepția cazului în care sunt necesare informații sau analize noi. Decizia formală va fi luată de Comisia Europeană.Vaccinul Moderna a fost autorizat în ianuarie 2021 în Uniunea Europeană pentru imunizarea adulților. Între timp, au apărut mai multe raportări privind efectele secundare ale vaccinurilor ARN mesager și, în particular, ale Spikevax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...