Autoritățile olandeze au mutat aur în valoare de 15 miliarde de euro

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O operațiune strategică
O operațiune strategică
Poliția Regală a Țărilor de Jos a supravegheat întreaga acțiune și a răspuns de securitatea ei.

Banca Centrală a Olandei (DNB) a anunțat că a mutat 200.000 de kilograme de lingouri și monede de aur, ce înseamnă 10,4 miliarde de euro, precum și un stoc „strategic” de bancnote, în valoare de 4,5 miliarde de euro. Activele în valoare totală de aproape cincisprezece miliarde de euro au fost mutate în ultimele patru săptămâni dintr-un seif al DNB din Haarlem (nord-vest) într-un nou centru de numerar construit pe teren militar din Zeist (centru), a precizat banca centrală într-un comunicat de presă.

Ultimul transport a avut loc luni, potrivit postului de radio public NOS, care, pe site-ul său oficial, a postat inclusiv o înregistrare video în care se vede un convoi protejat de forțele de ordine. Poliția Militară Regală a Țărilor de Jos olandez  a răspuns de securitatea transporturilor, lucrând îndeaproape cu forțele de ordine și cu Ministerul Apărării, s-a precizat în același document.

Începând din octombrie anul trecut, 14.166 de lingouri de aur cântărind fiecare aproximativ 12,5 kg fiecare, precum și 1.006 cutii și lăzi cu monede și bancnote de aur au fost deja transportate de la sediul DNB din Amsterdam la o fostă imprimantă de politică monetară din Haarlem. DNB a explicat că, „odată ce aurul a fost mutat din Amsterdam – prin Haarlem – la Zeist, pentru sediul central al instituției nu mai este nevoie de un dispozitiv de securitate atât de strict”.

Prin urmare, clădirea care adăpostește DNB și care este în plină renovare, poate deveni deschisă și accesibilă publicului. În principiu, sediul astfel refăcut ar trebui să fie din nou operațional la sfârșitul anului 2024. Construcția noului „Cash Center”, acum „pe deplin operațional”, „foarte sigur și inovator”, a început în toamna lui 2019 și a fost finalizată în septembrie, potrivit DNB. .

Acolo se verifică și se sortează bancnotele. DNB furnizează bancnote și monede din centru companiilor de transport de securitate, care le duc „la bănci, bancomate și magazine”. Tot acolo sunt examinate bancnotele și monedele contrafăcute. Cantitatea de aur aflată în prezent în Zeist reprezintă 31% din stocul total de aur al DNB. Alte 31% sunt  stocate în seifurile Rezervei Federale a Statelor Unite din New York. Celelalte 38% din rezervele de aur sunt la Londra și Ottawa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen
Bani. Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Document
Foto: Freepik.com
Beijing

Preţurile din China au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Inteligența artificială / Foto: Freepik
Radar / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
S&P Global
Google
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com

pixel