Comisia Europeană şi-a publicat, luni, raportul anual privind Safety Gate - sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele nealimentare periculoase, conform căruia autovehiculele se află pentru prima dată în fruntea listei de produse notificate, fiind urmate de jucării, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
"Sistemul "Safety Gate" s-a dovedit încă o dată un instrument vital pentru protejarea consumatorilor de produsele periculoase. Mă bucur totodată că sistemul a fost modernizat şi consolidat în mod continuu. Este foarte important ca sistemul "Safety Gate" să fie adaptat pentru a se integra în noul mediu de consum. Astfel, putem garanta că Safety Gate poate rămâne un instrument eficient pentru piaţa unică, protejând consumatorii în toate circumstanţele", a declarat comisarul pentru justiţie şi consumatori, Didier Reynders.
Citeşte şi: În plin război în Ucraina, Rusiei şi Belarusului le arde de... patinaj
În 2021, autorităţile din ţările participante la Reţeaua pentru siguranţa consumatorilor au emis 2.142 de alerte prin intermediul sistemului. Pentru prima dată, cel mai mare număr de alerte a fost notificat la categoria "autovehicule", urmată de "jucării" şi "aparate şi echipamente electrice". În ceea ce priveşte autovehiculele, acţiunile întreprinse au vizat în principal rechemări în urma detectării unor probleme tehnice, în timp ce, în cazul jucăriilor, acestea s-au axat pe prezenţa substanţelor chimice periculoase, precum şi a bateriilor tip pastilă. În plus, cele mai frecvente probleme raportate pentru aparatele şi echipamentele electrice au fost legate de expunerea pieselor sub tensiune şi de problemele de supraîncălzire.
Având în vedere că pandemia nu s-a încheiat, acţiunile de supraveghere au inclus o serie de produse legate de COVID-19. S-au emis numeroase alerte referitoare la echipamentele de protecţie, măştile de protecţie aflându-se în centrul atenţiei. Cele mai frecvente cinci riscuri raportate au fost vătămările corporale, substanţele chimice, incendiile, asfixierea şi şocurile electrice. În total, în sistemul "Safety Gate" au circulat 4.965 de notificări subsecvente, ceea ce arată că statele membre monitorizează strâns alertele; în marea majoritate a cazurilor, după astfel de notificări statele membre iau măsuri suplimentare în propriile ţări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...