Averea lui Elon Musk s-a prăbușit după ce a înregistrat o pierdere istorică

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu
Elon Musk a fost a doua persoană care a adunat o avere personală de peste 200 de miliarde de dolari, depășind acest prag în ianuarie 2021, la câteva luni după Jeff Bezos.

Însă cea din urmă achiziție, respectiv platforma de socializare Twitter, nu numai că îi mănâncă tot timpul, dar se pare că reușește să îl coste extrem de scump, după ce a înregistrat o pierdere istorică.

Directorul executiv al Tesla Inc. a realizat acum o premieră proprie: a devenit singura persoană din istorie care a șters 200 de miliarde de dolari din averea sa netă.

Musk, în vârstă de 51 de ani, și-a văzut averea coborând vertiginos la 137 de miliarde de dolari după ce acțiunile Tesla s-au prăbușit în ultimele săptămâni, inclusiv o scădere de 11% înregistrată marți, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Averea sa a atins un vârf de 340 de miliarde de dolari pe 4 noiembrie 2021 și a rămas cea mai bogată persoană din lume până când a fost depășită luna aceasta de Bernard Arnault, magnatul francez din spatele companiei LVMH, o mare putere în domeniul produselor de lux.

Această bornă cu numere rotunde reflectă cât de sus a urcat Musk în timpul creșterii prețurilor activelor în epoca banilor ușori din timpul pandemiei. Tesla a depășit pentru prima dată o capitalizare de piață de 1.000 de miliarde de dolari în octombrie 2021, alăturându-se unor companii tehnologice omniprezente precum Apple Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc. și Alphabet Inc., compania mamă a Google, chiar dacă vehiculele sale electrice reprezentau doar o mică parte din piața auto globală.

Acum, poziția dominantă a Tesla în domeniul automobilelor electrice, care stă la baza valorizării sale ridicate, este în pericol, deoarece concurenții o ajung din urmă. Tesla oferă consumatorilor din SUA o reducere de 7.500 de dolari pentru a lua în primire cele două modele cu cel mai mare volum de producție înainte de sfârșitul anului, în timp ce, de asemenea, se pare că reduce producția la uzina sa din Shanghai.

În timp ce presiunea asupra Tesla se intensifică, Musk a fost preocupat de Twitter, pe care l-a achiziționat pentru 44 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii octombrie. El a aplicat o abordare dură și radicală dar haotică, cum ar fi concedierea personalului, cerându-i apoi să se întoarcă și aplicând politicile de conținut la întâmplare pentru a justifica interzicerea conturilor unor jurnaliști importanți care scriu despre el.

Scăderea acțiunilor Tesla a fost extrem de abruptă - acțiunile au scăzut cu 65% în 2022 - iar Musk a vândut atât de mult în acest an pentru a ajuta la acoperirea achiziției Twitter, încât acestea nu mai reprezintă cel mai mare activ al său, potrivit indicelui de avere al Bloomberg. Participația lui Musk în compania Space Exploration Technologies Corp. de 44,8 miliarde de dolari, depășește poziția sa de aproximativ 44 de miliarde de dolari în acțiunile Tesla (el mai are încă opțiuni în valoare estimată de 27,8 miliarde de dolari). Musk deține în prezent 42,2% din SpaceX, potrivit unui document recent.

La rândul său, Musk a respins îngrijorările legate de Tesla și a criticat în repetate rânduri Rezerva Federală pentru că a crescut ratele dobânzilor în cel mai rapid ritm din ultimii 25 de ani.

Miliardarul, care s-a împrumutat anterior foarte mult pentru participația sa la Tesla, a avertizat însă recent și asupra pericolelor pe care le reprezintă banii împrumutați pe piețele care sunt în panică.

"I-aș sfătui pe oameni să nu aibă datorii în marjă pe o piață bursieră volatilă [...]. Se pot întâmpla lucruri destul de extreme pe o piață în scădere".

Citește și:

Soluția lui Musk ca să iasă din propria sa capcană a demisiei de la conducerea Twitter

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil

pixel