Avertisment adresat băncilor din zona euro: Pregătiți-vă!

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Bani / FOTO: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Băncile comerciale din zona euro trebuie să fie pregătite să solicite lichidități de la Banca Centrală Europeană (BCE), pe fondul unei scăderi a fondurilor disponibile în sistemul bancar, au declarat marți doi oficiali ai instituției de la Frankfurt.

În prezent, aproximativ 3.000 de miliarde de euro în lichidități excedentare, create de BCE în ultimul deceniu, sunt încă disponibile pentru aceste bănci, în timp ce împrumuturile prin operațiunile săptămânale și zilnice regulate ale instituției au fost aproape inexistente.

Riscul subestimării nevoii de împrumuturi

BCE reduce treptat aceste lichidități excedentare prin diminuarea bilanțului său, iar oficialii băncii se tem că băncile comerciale ar putea subestima necesitatea accesării împrumuturilor din partea instituției.

„Băncile trebuie să se asigure că sunt pregătite, din punct de vedere operațional, pentru a face față schimbărilor în modul în care sunt furnizate rezervele băncii centrale”, scrie BCE într-o publicație semnată de Isabel Schnabel, membră a Consiliului guvernatorilor, și Claudia-Maria Buch, președinta Consiliului de supraveghere.

O nouă normalitate în gestionarea lichidităților

„În noua normalitate, operațiunile standard de refinanțare sunt considerate o practică de rutină și o componentă esențială a gestionării zilnice a lichidităților de către bănci”, au adăugat oficialii BCE. „Este esențial ca băncile să își adapteze practicile de gestionare a lichidităților și să fie pregătite să acceseze operațiunile de politică monetară.”

Pregătirea este necesară

Deși această problemă nu este considerată urgentă, BCE a amânat revizuirea cadrului său operațional până în 2026, ceea ce indică faptul că lichiditatea nu reprezintă o preocupare majoră în acest an.

În 2024, BCE permite ajungerea la scadență a obligațiunilor în valoare de 500 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că lichiditatea excedentară va rămâne peste 2.000 de miliarde de euro până la sfârșitul anului 2025.

Măsuri necesare 

Chiar dacă lichiditatea nu este o problemă iminentă, BCE dorește ca băncile să își schimbe comportamentul încă de acum, să își adapteze infrastructura IT și să se asigure că personalul este instruit pentru a identifica și mobiliza garanțiile necesare.

„Băncile trebuie să fie pregătite să opereze într-un mediu în care excesul de lichiditate este mai redus și să poată accesa rapid și flexibil rezervele băncii centrale, utilizând o gamă variată de surse, atât de la banca centrală, cât și de pe piețele monetare”, concluzionează cei doi oficiali ai BCE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel