Avertismentul rușilor cu nuanțe de amenințare. Agravarea situației din Marea Neagră

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Avioanele de luptă chineze au intrat în spațiul Taiwanez. Ce a urmat
Avioanele de luptă chineze au intrat în spațiul Taiwanez. Ce a urmat
Întreaga responsabilitate în cazul unei posibile agravări a situaţiei în regiunea Mării Negre va reveni Statelor Unite ale Americii, a declarat vineri general-colonelul Serghei Rudskoi, şeful Direcţiei principale de operaţiuni din cadrul Statului Major al armatei ruse, citat de agenţia de presă TASS, avertizând împotriva unei tensionări a situaţiei în regiunea Mării Negre în legătură cu intensificarea activităţilor de recunoaştere a forţelor NATO în apropierea graniţelor Federaţiei Ruse în zona peninsulei Crimeea.

'Întreaga responsabilitate în cazul unei eventuale escaladări a situaţiei din regiune va reveni în totalitate SUA şi aliaţilor lor din NATO', a insistat generalul rus în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, indicând că anul acesta avioanele de recunoaştere străine şi-au intensificat operaţiunile de patrulare în regiunea Mării Negre cu 40% faţă de anul trecut.

Referitor la operaţiunile de recunoaştere aeriană în apropierea peninsulei Crimeea, el a spus că "în raport cu luna septembrie a anului trecut, incidenţa acestora a crescut cu 61%'.

'Numai în ziua de 4 septembrie deasupra Mării Negre se aflau simultan cinci avioane de recunoaştere străine', a indicat generalul Rudskoi, afirmând că acestea se aflau la doar 15 kilometri distanţă de frontiera rusă.

Moscova este nemulţumită şi din cauza faptului că, în afară de aviaţia de recunoaştere a NATO, în zona Mării Negre operează şi bombardiere strategice americane, conform generalului rus, care susţine că bombardiere strategice americane B-52 Stratofortress au simulat în cadrul exerciţiilor efectuate în august-septembrie atacuri aeriene asupra Rusiei.

Alianță militară ”de coșmar” pentru SUA. Arctica devine front deschis
Astfel, a indicat el, în zilele de 28 august, 4 şi 14 septembrie, bombardiere americane B-52 Stratofortress au simulat utilizarea rachetelor de croazieră deasupra apelor Mării Negre şi Mării Azov şi aplicarea de lovituri împotriva unor ţinte de pe teritoriul Districtului militar Sud al Rusiei. În cursul acestor zboruri, avioanele americane s-au apropiat de graniţa rusă la o distanţă de până la 11 kilometri, a spus Rudskoi, citat de TASS.

'Ministerul rus al Apărării a fost întotdeauna favorabil unui curs vizând edificarea unui dialog constructiv cu NATO şi alte ţări', a declarat reprezentantul Statului Major al armatei ruse, argumentând că Rusia şi-a transferat etapa principală a manevrelor 'Caucaz-2020' adânc în interiorul ţării pentru a demonstra că aceste exerciţii nu sunt îndreptate împotriva vreunei ţări.

'În cadrul contactelor bilaterale cu Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică, am iniţiat în mod repetat discuţii cu privire la prevenirea incidentelor în sfera militară şi am propus măsuri specifice menite să reducă activităţile militare periculoase de-a lungul liniei de contact Rusia-NATO. Propunerile noastre nu au fost înţelese', a mai declarat generalul Rudskoi în aceeaşi conferinţă de presă.

La rândul lor, SUA au denunţat în repetate rânduri manevre 'periculoase şi neprofesioniste' din partea echipajelor ruseşti în timpul interceptărilor avioanelor sale aflate în misiuni de patrulare deasupra Mării Negre şi Mării Baltice, avertizând că astfel de incidente măresc potenţialul de coliziune în aer.

Relaţiile Rusiei cu NATO şi SUA s-au deteriorat îndeosebi în 2014 după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea şi a rolului acesteia în conflictul din estul Ucrainei. De atunci, Occidentul a instituit sancţiuni împotriva Rusiei şi a denunţat o politică cu accente revanşarde din partea Moscovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel