Fondurile de pensii din Uniunea Europeană ar putea pierde miliarde de euro de pe urma investiţiilor lor în industriile poluante, fără acţiuni destinate să contracareze impactul schimbărilor climatice, arată rezultatele primelor teste de stres de acest gen publicate marţi de Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA), transmite Reuters.
EIOPA a precizat că testele sale au inclus 187 de fonduri de pensii din 18 state membre UE care împreună au active cu o valoare de peste 1.980 miliarde de euro, sau 65% din activele regrupate în schemele de pensii cu beneficii şi contribuţii definite.
Aceste fonduri au fost testate de EIOPA pentru rezilienţa lor la o tranziţie bruscă şi dezordonată la neutralitatea climatică, urmare a unor acţiuni întârziate de politică, fapt care ar conduce la o creştere bruscă a preţurilor la carbon.
Rezultatele testelor de stres arată că fondurile de pensii au o "expunere semnificativă" la riscurile de tranziţie, a avertizat EIOPA.
Pe partea activelor, scenariul de stres arată o scădere semnificativă de 12,9%, ceea ce corespunde cu o diminuare de aproximativ 255 de miliarde de euro a valorii activelor fondurilor de pensii, provenită în principal din investiţiile lor în acţiuni şi obligaţiuni.
Potrivit EIOPA, fondurile de pensii analizate aveau aproximativ 6% din investiţiile lor în acţiuni şi aproximativ 10% în obligaţiuni ale unor companii din industrii cu emisii mari de carbon, precum industria minieră, electricitate, gaze naturale şi transport rutier.
"Atunci când ne uităm atât la active, cât şi la pasive, impactul pare a fi gestionabil. Cu toate acestea, pierderile mari pe partea de active arată în mod clar vulnerabilitatea sectorului la riscurile climatice, în special cu privire la investiţiile în industriile poluante", a declarat preşedintele EIOPA, Petra Hielkema.
Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale a dat marţi publicităţii doar rezultatele agregate ale testelor de stres, fără a preciza care sunt rezultatele individuale pentru fiecare fond de pensii analizat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Economia americană dă semne de...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Doar 31 de angajați din 250 au...
De la începutul lunii aprilie,...
Războiul tarifar inițiat de Donald Trump a declanșat o...
În fața amenințării crescânde...
Parlamentul României urmează să...
Una dintre companiile care...
Senatul dezbate la Comisia de...
Pe fondul tensiunilor...
Persoanele fizice care au...
Semne promițătoare de viață...
Peste 14.000 de proiecte de...
În ciuda speculațiilor tot mai...
Numărul prosumatorilor a...
Guvernul a aprobat miercuri o...
Guvernul prelungește cu cinci...
Curs valutar BNR, 16 aprilie...
Analistul Adrian Negrescu trage...
Într-o lume în care...
Acțiunile producătorilor...
O nouă scădere impresionantă a...
Este o listă întreagă de...
O încercare de a evita noile...
Președintele american Donald...