Avertisment: Fondurile de pensii ar putea pierde miliarde de euro din cauza schimbărilor climatice
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels @Polina Tankilevitch
Foto: Pexels @Polina Tankilevitch
EIOPA: Fondurile de pensii ar putea pierde miliarde de euro de pe urma schimbărilor climatice.

Fondurile de pensii din Uniunea Europeană ar putea pierde miliarde de euro de pe urma investiţiilor lor în industriile poluante, fără acţiuni destinate să contracareze impactul schimbărilor climatice, arată rezultatele primelor teste de stres de acest gen publicate marţi de Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA), transmite Reuters.

EIOPA a precizat că testele sale au inclus 187 de fonduri de pensii din 18 state membre UE care împreună au active cu o valoare de peste 1.980 miliarde de euro, sau 65% din activele regrupate în schemele de pensii cu beneficii şi contribuţii definite.

Aceste fonduri au fost testate de EIOPA pentru rezilienţa lor la o tranziţie bruscă şi dezordonată la neutralitatea climatică, urmare a unor acţiuni întârziate de politică, fapt care ar conduce la o creştere bruscă a preţurilor la carbon.

Rezultatele testelor de stres arată că fondurile de pensii au o "expunere semnificativă" la riscurile de tranziţie, a avertizat EIOPA.

Pe partea activelor, scenariul de stres arată o scădere semnificativă de 12,9%, ceea ce corespunde cu o diminuare de aproximativ 255 de miliarde de euro a valorii activelor fondurilor de pensii, provenită în principal din investiţiile lor în acţiuni şi obligaţiuni.

Potrivit EIOPA, fondurile de pensii analizate aveau aproximativ 6% din investiţiile lor în acţiuni şi aproximativ 10% în obligaţiuni ale unor companii din industrii cu emisii mari de carbon, precum industria minieră, electricitate, gaze naturale şi transport rutier.

"Atunci când ne uităm atât la active, cât şi la pasive, impactul pare a fi gestionabil. Cu toate acestea, pierderile mari pe partea de active arată în mod clar vulnerabilitatea sectorului la riscurile climatice, în special cu privire la investiţiile în industriile poluante", a declarat preşedintele EIOPA, Petra Hielkema.

Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale a dat marţi publicităţii doar rezultatele agregate ale testelor de stres, fără a preciza care sunt rezultatele individuale pentru fiecare fond de pensii analizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel