Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Acest raport se concentrează pe cele opt state membre UE din Europa Centrală şi de Est: Cehia (rating de ţară A1, cu perspectivă pozitivă), Polonia (A2, stabilă), Slovacia (A2, pozitivă), Bulgaria (Baa2, stabilă), Romania (rating Baa3, perspectivă stabilă), Slovenia (Baa1, stabilă), Ungaria (Baa3, stabilă) şi Croaţia (Ba2, stabilă).
Salariile scăzute, mâna de lucru calificată, finanţarea de la UE şi integrarea în lanţurile valorice europene, cumulată cu investiţiile străine directe (FDI) considerabile au stat la baza câştigurilor de productivitate înregistrate de la finele anilor 1990. Pe măsură ce aceste câştiguri de productivitate au sprijinit creşterea economică şi a veniturilor, mai multe state din regiune au reuşit să îşi consolideze economiile, ceea ce a contribuit la îmbunătăţirea ratingurilor în mai multe cazuri.
"Modelul tradiţional de creştere din ţările Europei Centrale şi de Est începe să piardă teren. Viteza cu care cele opt state din CEE reduc diferenţa care le separă nivelele de productivitate din restul UE a încetinit semnificativ în perioada 2009-2017, comparativ cu perioada 2000-2008", susţine autorul raportului, vice-preşedintele Moody's, Heiko Peters.
Potențial de recuperare
Bulgaria şi România au cel mai mare potenţial de recuperare dar capacitatea lor de a profita de acest potenţial este constrânsă de nivelul relativ slab al instituţiilor şi al pregătirii pentru inovaţiei. Între cele două ţări, Bulgaria este mai bine pregătită decât România.
Ţările care au o combinaţie promiţătoare între potenţialul de recuperare şi capacitatea de a profita de acest potenţial sunt Cehia, Polonia şi Bulgaria, şi, într-o mai mică măsură, Ungaria.
Continuarea îmbunătăţirii productivităţii este crucială pentru coeziunea viitoare a UE. O încetinire sau o inversare a procesului de convergenţă a standardelor de viaţă din CEE cu cele din UE ar putea duce la diminuarea sprijinului pentru blocul comunitar în rândul opiniei publice, ceea ce ar duce la creşterea sprijinului pentru partidele şi politicienii populişti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...